вівторок, 20 вересня 2011 11:08

В Італії через землетрус судять сейсмологів

В Італії через землетрус судять сейсмологів

В Італії у вівторок, 20 вересня, відбудеться суд у справі про ненавмисне вбивство мешканців Аквіли 6 квітня 2009. Як повідомляє Agence France-Presse, обвинуваченими у справі проходять шість сейсмологів і урядовець, які не сповістили населення міста про необхідність залишити свої будинки напередодні потужного землетрусу магнітудою до 6,7.

На думку прокуратури, обвинувачувані применшили ступінь небезпеки стихійного лиха, в результаті якого в столиці адміністративного регіону Абруццо загинули 309 осіб. Згідно з формулюванням обвинувального висновку, група з семи чоловік підозрюється в халатності та необачності, а також надання поспішних і неточних прогнозів сейсмічної активності.

Підсудним загрожує до 15 років в'язниці і штраф понад 21 мільйон євро.

Підсудні входили до експертної групи і займалися оцінкою ризиків можливого землетрусу на початку квітня 2009 року після того, як з кінця 2008 року в районі Аквіли було зареєстровано понад 400 незначних підземних поштовхів. Проте експерти визнали, що великого землетрусу в районі міста побоюватися не варто.

Серед інших в експертну групу входили колишній президент Національного інституту геофізики і вулканології Італії Енцо Боске і професор фізики Університету Генуї Клаудіо Ева. На свій захист вчені стверджують, що передбачити настільки потужний землетрус було неможливо, однак вони рекомендували зміцнити в Аквілі несейсмостійкі будівлі, щоб уникнути їх обвалення.

Позицію обвинувачених у відкритому листі президентові Італії Джорджіо Наполітано підтримали понад п'ять тисяч учених. На їхню думку, експертна група технічно не могла передбачити точний час, місце і потужність можливого землетрусу в короткі терміни. Адвокат підсудних назвав кримінальний процес "судом над наукою".

Через землетрус в Аквілі зазнали лиха 120 тисяч жителів регіону. В результаті стихії в місті було зруйновано історичний центр і кілька середньовічних церков.

Зараз ви читаєте новину «В Італії через землетрус судять сейсмологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути