Ексклюзиви
субота, 05 листопада 2022 09:12

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW спрогнозували, коли ЗСУ зможуть повернути Херсон

В ISW спрогнозували, коли ЗСУ зможуть повернути Херсон
В ISW розповіли про контрнаступ ЗСУ на Херсонщині. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Українські військові можуть взяти під свій контроль правобережжя Херсонської області до кінця цього року.

Але ситуація менш зрозуміла щодо звільнення самого Херсона. Поки важко спрогнозувати, що саме робитимуть росіяни. Про це розповіла аналітикиня американського Інституту вивчення війни (ISW) Катерина Степаненко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Ми вважаємо, що українські сили матимуть змогу отримати контроль над правобережжям Херсонської області до кінця 2022 року. Ми бачили повідомлення українського ГУР, ми бачили повідомлення про відхід російських сил з правобережжя Херсонщини, заяви росіян про свого роду "евакуацію" звідти", – сказала вона.

За її словами, ситуація в Херсоні менш зрозуміла.

"Бо росіяни, можливо, створюють умови для оборони міста, водночас готуючи резервні позиції на випадок, якщо їм доведеться відступити із Херсона. Тобто, неясно, чи збираються вони воювати за Херсон, чи побачать, що вони не здатні воювати і тоді відступлять", – пояснила аналітикиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія спробує заманити українські війська у пастку в Херсоні" – що пише про нас світова преса

В ISW не вважають, що українські сили просуватимуться через Дніпро на південь цьогоріч.

"Тобто вони зможуть відновити наступ пізніше, спробувати перетнути річку, але не цього року. Через те, що буде зима і це не обов'язково розумно", – сказала Степаненко.

Також аналітикиня зазначила, що з військової точки зору ЗСУ важливо зайняти від 15 до 25 км на лівому березі Дніпра, щоб створити буферну зону – щоб росіяни не могли обстрілювати Херсон.

"Ми бачили по Харкову: коли російські війська були поблизу міста, було набагато більше артобстрілів. Подібна ситуація може скластися, коли українські сили візьмуть Херсон", – підсумувала Степаненко.

У деокупованих населених пунктах Херсонщини вкрай важка ситуація – значна частина будівель зруйновані. Попри це люди повертаються на звільнені території.

Російські окупанти лише створюють ілюзію того, що відходять з Херсона. Насправді загарбники завозять туди нові військові підрозділи та готуються до оборони в обласному центрі, заявив головний розвідник України Кирило Буданов.

В оперативному командуванні "Південь" раніше заявили, що російські загарбники продовжують тікати з правого берега Дніпра на Херсонщині, переміщуючи на лівий елітні підрозділи й офіцерський склад. На правому березі залишають лише мобілізованих.

Раніше західні військові чиновники припускали, що захисники України можуть звільнити Херсон до кінця грудня.

У ЗСУ підтвердили, що до Херсона українським військовим залишилося не так уже й багато. Однак слід розуміти, що попереду багато роботи.

Зараз ви читаєте новину «В ISW спрогнозували, коли ЗСУ зможуть повернути Херсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути