Ексклюзиви
вівторок, 01 листопада 2022 10:34

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW пояснили, як Росія маніпулює заявами щодо Каховської ГЕС

В ISW пояснили, як Росія маніпулює заявами щодо Каховської ГЕС
РФ продовжує тримати напругу навколо Каховської ГЕС. Фото: eastnews.ua

Російська Федерація продовжує тримати напругу навколо Каховської гідроелектростанції. Досі невідомо, чи підірвуть її окупанти.

Але росіяни продовжують розсипатися погрозами. Так звані "чиновники" окупантів вкотре змінили риторику щодо Каховської ГЕС. З якою метою вони це роблять, пояснили аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у зведенні за 31 жовтня.

Російський агресор намагається створити інформаційні умови, які дозволили б продовжити евакуацію із західного берега Дніпра. Також це мало б дозволити Росії прикрити вихід загарбників із цього району.

Гауляйтер Херсона Володимир Сальдо 31 жовтня заявив, що його так звана "адміністрація" розширює зону евакуації на 15 км від Дніпра. Він також знову звинуватив Україну у підготовці "масованого ракетного удару" по дамбі Каховської ГЕС. Це, за словами Сальдо, стане причиною масштабної повені та руйнувань цивільної інфраструктури.

А 26 жовтня гауляйтер заявив, що зруйнувати дамбу буде "практично неможливо". Мовляв, навіть якщо дамбу таки прорве, рівень води у Дніпрі підійметься лише на 2 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у Бердянську: поранений "перший заступник" гауляйтера

Аналітики також припустили, чи був би вигідним для України цей сценарій. В ISW наголосили на наслідках, яких завдасть підрив дамби на Каховській ГЕС. Передовсім йдеться про вплив на Запорізьку АЕС, для функціонування якої важливе Каховське водосховище. Також не варто забувати про економічні та соціальні наслідки затоплення понад 80 населених пунктів. Постраждають не лише будинки мирних мешканців, а також землі. Ця низка наслідків, як наголошують аналітики, повністю виключає можливість того, що Україна може планувати підірвати об'єкт.

Не варто забувати, що це також вплинуло би на контрнаступ. Потоп ускладнив би звільнення решти Херсонської області, а також інших територій на схід від Дніпра.

Аналітики припускають, що здатність або готовність Росії дійсно пошкодити дамбу, – відносно несуттєва. Достатньо буде лиш звинувачення України у підготовці до цього. Мовляв, це дозволить пояснювати будь-які подальші відступи окупантів.

Росіяни замінували Каховську дамбу, щоб підірвати при необхідності. Зараз дамба замінована тільки частково, але якщо її підірвуть – наслідки будуть катастрофічними, зазначили в ГУР МО.

Російські окупанти вже розуміють, що втримати Херсон не вийде. Тому планують повністю знищити місто під час відступу у військових і пропагандистських цілях. Судячи з активного вивезення колаборантів і риторики, окупанти в Херсон повертатися не планують, розповів російський експерт Андрій Піонтковський.

Зараз ви читаєте новину «В ISW пояснили, як Росія маніпулює заявами щодо Каховської ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути