Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2022 14:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Буданов розповів про наслідки підриву Каховської дамби

Буданов розповів про наслідки підриву Каховської дамби
Якщо окупанти підірвуть Каховську ГЕС, то змушені будуть відступати до Криму. Фото: eastnews.ua

Росіяни замінували Каховську дамбу, щоб підірвати при потребі.

Дамба зараз замінована частково, сказав Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов в інтерв'ю "Українській правді".

"Дурість росіян якоюсь логікою оцінювати дуже важко. Підрив цієї дамби точно спричинить екологічне лихо, це факт. Просто є інші аспекти. Перше: навіщо це робити – що вони втратять і що отримають? І друге: можна частково підірвати дамбу, а можна повністю. Так от, щоб підірвати її повністю, такі роботи не проведені. Мінування проведено частково для часткового руйнування, якщо буде потрібно. Щоб зруйнувати такого рівня конструкцію, потрібні десятки тонн вибухівки, правильно розташованої. Не можна КаМАЗ десь поруч поставити, це нічого не дасть", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни не виходять з міста, це ілюзія" – Буданов про те, що насправді відбувається в Херсоні

Підрив дамби справді ускладнить просування ЗСУ на період до двох тижнів. Але росіянами при цьому доведеться відступити до самого Криму.

"Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити. І найцікавіше – вони знищать змогу на існування Запорізької атомної електростанції, тому що цей об'єкт нерозривно з нею пов'язаний. Ну, і звичайно, вони ускладнять нам просування на певний проміжок часу. І це, до речі, не дуже уже й великий проміжок часу, десь близько двох тижнів буде. Але вони будуть змушені відступити прямо до Криму. Іншими словами, якщо зробити суцільне руйнування, то сценарій такий. Чи готові вони на це? Думаю, що ні", – сказав Буданов.

Тому РФ не піде на суцільне руйнування, підсумував він.

Російські окупанти вже розуміють, що утримати Херсон не вийде. Тому планують повністю знищити місто під час відступу з воєнною і пропагандистською метою. Судячи з активного вивезення колаборантів і риторики, окупанти в Херсон повертатися не планують, розповів російський експерт Андрій Піонтковський.

Російські окупанти спускали воду з Каховського водосховища на Херсонщині. За словами призначеного Росією "голови" окупаційної адміністрації Новокаховського району Херсонської області Володимира Леонтьєва, це нібито робиться, щоб знизити масштаби збитків у разі руйнування греблі на Каховській ГЕС.

Російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської гідроелектростанції. Каховська ГЕС – один з великих енергооб'єктів. Про це сказав президент України Володимир Зеленський Європейській раді.

Зараз ви читаєте новину «Буданов розповів про наслідки підриву Каховської дамби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути