Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 19:24

В Іспанії протестують проти жорсткої економії: 30 заарештованих, є поранені
19

Фото: Фото: Reuters

Іспанські профспілки в четвер вийшли на загальний страйк напередодні оголошення бюджету на 2012 рік, в якому прем'єр-міністр Маріано Рахой обіцяв відобразити нові заходи жорсткої економії, повідомляє Reuters.

Страйк був організований двома найбільшими профспілками країни Comisiones Obreras і Union General de Trabajadores, в яких перебуває близько 20 відсотків усіх робітників. За повідомленням профспілок, акція протесту "практично паралізувала" роботу заводів вночі. Вони також заявили, що на роботу в четвер не вийшли 85 відсотків співробітників продовольчого сектора.

Сильно постраждав транспортний сектор країн: передбачалося, що на маршрут вийдуть лише чверть автобусів, третина підземних і приміських поїздів, у повітря піднімуться 10 відсотків літаків внутрішнього сполучення та 20 % європейського.

Так найбільша авіакомпанія Іспанії "Iberia" заявила про скасування 222 рейсів в четвер, що перевищує 60 відсотків усіх запланованих на день вильотів.

Як повідомляє "БТ", під час страйку сталися зіткнення. Кілька людей поранені, більше 30 затримані. Страйкуючі намагалися перешкодити відправці автобусів, а також блокували вхід на ринки. По всій країні закрили школи і вузи, не працювали медустанови, офіси різних компаній, магазини та ресторани.

У вівторок Рахой заявив, що його адміністрація готується прийняти "дуже, дуже строгий бюджет" і що в цьому році країна повинна знизити дефіцит ВВП до 5,3 відсотка, що в номінальному вираженні становить скорочення витрат принаймні на 35 мільярдів євро. Цю новину зустріли з невдоволенням жителі Іспанії, економіка якої вже чотири роки перебуває в рецесії.

Причиною страйку також став оприлюднений урядом план реформи ринку праці, яка спрощує процес звільнення, передбачає скорочення допомоги і усуває практику переговорів між підприємцями та профспілками про розмір оплати праці, поширену в Іспанії.

Рахой пояснив доцільність проекту, який зараз перебуває на розгляді в парламенті, необхідністю перемогти безробіття. Зараз в Іспанії найвище безробіття в ЄС: 23 відсотки населення не мають роботи, а серед тих, кому немає 25 років, вона становить 50 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «В Іспанії протестують проти жорсткої економії: 30 заарештованих, є поранені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути