вівторок, 31 січня 2012 16:24

У справі білоруських терористів поспішають поставити крапку: докази будуть знищені

У справі білоруських терористів поспішають поставити крапку: докази будуть знищені

Верховний суд Білорусі постановив знищити всі речові докази, які фігурували у справі засуджених до смертної кари за теракти в Мінську і Вітебську Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова.

Мова йде про предмети з місць вибуху та речі, вилучені у Коновалова при обшуку будинку і в лабораторії, яку він обладнав у себе в підвалі. Більшість спостерігачів зазначають, що знищення доказів практично виключить будь-яку можливість перегляду справи, навіть якщо розкриються якісь нові факти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруський терорист підривав метро, коли був п'яним

"Багато з цих предметів могли свідчити про те, що вибухнула не сумка Коновалова, а заздалегідь закладена спецслужбами вибухівка. Така версія популярна серед деяких потерпілих. Звичайно, у справі залишаться фотографії та відеозаписи. Але якщо постане питання про повторне слідстві, його без речових доказів повноцінно не проведеш", - пояснив політолог Віктор Демидов.

У білоруському законодавстві долю речових доказів вирішує суд. Знищують ті докази, які не мають слідів злочину або, якщо мають, вже повністю досліджені. Проте в даному випадку суд наказує утилізувати майже все: тільки зруйнований вибухом вагон поїзда метро буде переданий метрополітену, а стільниковий телефон Коновалова буде проданий в рахунок погашення матеріальних збитків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КДБ Білорусії три роки стежив за терористом

Серед доказів, які збираються знищити, є компоненти вибухового пристрою, який не спрацював у Вітебську 4 липня 2008 року. Тоді одна бомба вибухнула, друга - ні. Її розібрали та вивчили, на деталях пристрою були виявлені відбитки пальців Дмитра Коновалова, а також ще шести невстановлених осіб.

Знайти можливих спільників не вдалося, незважаючи на наявність у Білорусі єдиної дактилоскопічної бази (в 2008 році правоохоронні органи країни взяли відбитки пальців у всього дорослого населення).

Зараз ви читаєте новину «У справі білоруських терористів поспішають поставити крапку: докази будуть знищені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути