середа, 27 квітня 2011 17:52

КДБ Білорусії три роки стежив за терористом

КДБ Білорусії три роки стежив за терористом

КДБ Білорусі близько трьох років стежив за сім'єю Дмитра Коновалова - одного з терористів, які організували 11 квітня вибух у мінському метро.

"У співробітників КДБ на Коновалових було велике досьє. Його зібрали ще після вибуху в Мінську 2008 року. Тоді батька-годинникаря Геннадія Коновалова запідозрили в причетності до теракту. Також їхню увагу привернув і його син Дмитро", - розповіло джерело в правоохоронних органах Білорусі.

У органах держбезпеки помітили, що Коновалов-молодший посилено цікавиться хімією, надто вибуховими речовинами. Силовики знали про те, що він багато часу приділяв виготовленню піротехніки і експериментам з вибуховими речовинами.

"Коновалов на обліку в міліції ніколи не стояв. За ним постійно наглядали, це правильно. Мабуть, його просто на якийсь час випустили з очей, і він встиг реалізувати свій задум", - пояснило джерело.

Коли експерти встановили, що вибуховий пристрій був оснащений годинниковим механізмом, вони відразу пригадали про сім'ю Коновалових з Вітебська.

"Спецслужби спрацювали дуже оперативно. Проглянувши відео з камер спостереження, вони підняли досьє на всіх, хто міг виготовити подібний вибуховий пристрій", - сказало джерело.

До речі, впізнати його на відео допомогла і особлива хода: він ходить на напівзігнутих ногах.

Коли б не оперативна реакція правоохоронних органів, серія терактів могла б продовжитися. Міністр внутрішніх справ Білорусі Анатолій Кулешов підтвердив у середу, що терористи планували три нові вибухи.

Всі вони повинні були прогриміти в Мінську. Напередодні президент Олександр Лукашенко сказав, що наступні вибухи пролунали б в поїзді, на автобусній зупинці і в автобусі.

Зараз ви читаєте новину «КДБ Білорусії три роки стежив за терористом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути