Ексклюзиви
пʼятниця, 08 травня 2020 12:43

Український літак розбився за кілька хвилин після злету

Український літак розбився за кілька хвилин після злету
Літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ" розбився поблизу міжнародного аеропорту Імама Хоменеї в Тегерані. Загинули 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Фото: РБК

Чотири місяці тому, вранці 8 січня, у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран - Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив.

11 загиблих були громадянами України. Це пасажири: 61-річна Ольга Кобюк і Олена Малахова, 38 років. Решта - члени екіпажу: бортпровідники 27-річна Катерина Статнік, Марія Микитюк, 24 роки, 28-річна Валерія Овчарук, Юлія Сологуб, 25 років, 24-річний Денис Лихно, Ігор Матьков, 34 роки, другий пілот 48-річний Сергій Хоменко, інструктор Олексій Наумкін, 42 роки, і командир екіпажу Володимир Гапоненко, 50 років.

Пасажирами авіалайнера також були громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, ФРН і Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа літака МАУ: Іран зробив Україні дивну пропозицію

Від самого початку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Однак вже увечері 9 січня одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерану. Наступного дня докази збиття ракетою знайшли і українські експерти, які працювали на місці події та врешті отримали доступ до передньої частини літака.

Слідство у справі триває. Пандемічна криза ускладнює ситуацію, однак на переговорному процесі це істотно не позначилося, каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
Бортові самописці збитого літака досі не розшифровані. Але глава МЗС наполягає на доставці, відповідно до Чиказької конвенції, "чорних скриньок" до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження за участі країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії.

"Іранська сторона прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з'ясувати всі її обставини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальності", - повідомив Кулеба.

Ведуться переговори щодо виплати належних компенсацій рідним та близьким жертв катастрофи.

Український пасажирський літак, який зазнав катастрофи біля Тегерану 8 січня, був збитий двома ракетами класу "земля - повітря" малого радіусу дії. Це були ракети Tor-M1, йдеться в звіті Організації цивільної авіації Ірану. Чорні скриньки є "одними з найпередовіших у своєму класі у світі", а в Ірану немає коштів для їх декодування.

Зараз ви читаєте новину «Український літак розбився за кілька хвилин після злету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути