Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2022 08:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Український контрнаступ триває ‒ показали нові карти бойових дій

Українські війська продовжують витісняти російських загарбників на різних ділянках фронту.

Контрнаступальні дії тривають на північному заході Херсонської області й на сході країни. Про це свідчать нові карти бойових дій, оприлюднені Інститутом вивчення війни (ISW).

На Херсонському напрямку росіяни спробували прорватися на одній з ділянок фронту, але українські захисники відбили атаку.

Автор: understandingwar.org
  Аналітики ISW показали нові карти бойових дій в Україні
Аналітики ISW показали нові карти бойових дій в Україні

"26 жовтня російські війська продовжували готуватися до оборони на західному й на східному берегах Дніпра. Генштаб України повідомив, що російські війська продовжують готувати оборонні позиції на східному березі Дніпра. За даними Українського центру спротиву, російські війська в Новій Каховці готуються до вуличних боїв у місті. Російські джерела повідомили, що війська РФ будують укріплення в Херсоні й створюють опорні пункти на випадок майбутнього українського прориву. Одне джерело назвало укріплення "лінією Суровікіна", ‒ ідеться в повідомленні ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ракети, авіація, дрони: Генштаб попередив про загрози прильотів з Білорусі

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв на півдні України
Карта боїв на півдні України

За словами експертів, така підготовка контрастує із заявами РФ про те, що російські війська мають намір утримувати Херсон і правий берег Дніпра. Аналітики також прогнозують, що постійні повідомлення про виведення російських військ з правого берега Херсонщини дозволяють припустити, що армія РФ не збирається утримувати Херсон.

26 жовтня російські війська продовжували завдавати авіаційних, ракетних та артилерійських ударів на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Росіяни вдарили по Дніпру, Нікополю та Березнегуватому. Українська ППО 26 жовтня збила над Нікополем іранський безпілотник.

На сході України 26 жовтня українські війська проводили контрнаступальну операцію на захід від Сватового. Російські джерела повідомляють, що наступ ЗСУ відбили. Але один з блогерів опублікував карту, де видно, що українські війська просунулися до Джерельного, приблизно за 16 км на захід від Сватового.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на Харківському напрямку
Карта бойових дій на Харківському напрямку

"На кадрах, опублікованих у соцмережах 26 жовтня, видно, як український військовий піднімає прапор у Невському, вказуючи на те, що українські війська, імовірно, взяли під контроль поселення. А російські джерела намагаються завуалювати цю перемогу. Росіяни також стверджували, що відбили спроби українських атак на Білогорівку за 10 км на південь від Кремінної", ‒ ідеться в повідомленні.

Російські загарбники не припиняють спроб захопити всю територію Донецької області. Українські війська відбили російські атаки на Бахмут. А також на північний схід від Бахмута в районі Бахмутського, Соледара та низки інших населених пунктів.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

"Українські сили відбили обмежені російські атаки на північ і захід від Донецька й на заході Донецької області. Російські джерела стверджували, що війська РФ досягли обмежених успіхів на північний захід від Донецька й узяли під контроль половину Водяного. Російські війська також завдавали артилерійських ударів по Бахмуту, у районі міста Авдіївки й на заході Донецької області", – повідомляє ISW.

У ніч на 27 жовтня окупанти атакували околиці Запоріжжя. Попередньо, випустили три снаряди з реактивних систем залпового вогню "Смерч". Постраждалих внаслідок удару немає, але є руйнування.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках і не припиняє наступальних дій на Бахмутському й Авдіївському напрямках на Донбассі.

Зараз ви читаєте новину «Український контрнаступ триває ‒ показали нові карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути