Ексклюзиви
вівторок, 11 жовтня 2022 22:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Українцям пояснили, як треба поводитися під час обстрілів

Українцям пояснили, як треба поводитися під час обстрілів
Росіяни продовжують обстріли України. Фото: Кореспондент

Опублікували пам'ятку, що треба робити під час обстрілів.

Треба негайно прямувати до укриття у разі повідомлення про загрозу обстрілу чи бомбардування. Бажано закрити вікна, наприклад, мішками з піском або масивними меблями, інформує Запорізька обласна військова адміністрація.

Для укриття можна використовувати цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи.

Якщо ваше житло розташоване в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна (наприклад, клейкою плівкою) – це допоможе уникнути розльоту уламків скла.

1) У разі, якщо потрапляння під обстріл стрілецькою зброєю, тобто з пістолетів, автоматів, гвинтівок, кулеметів треба сховатися в захищеному приміщенні подалі від вікон та дверей.

"Це може бути: ванна кімната, сходовий майданчик під'і‌зду. Якщо це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, які здатні захистити вас від уламків і куль. Дотримуйтесь "правила двох стін": обирайте для переховування тут частину оселі, яку від зовнішнього середовища відділяє дві стіни", – нагадують в ЗОВА.

На відкритій місцевості треба лягти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-якиий виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки.

Тіло повинно бути в безпечному положенні. В ЗОВА радять згрупуватися і лягти в позу ембріона.

"Розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками, та відкрийте рот. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде впродовж бодай 5 хвилин", – йдеться в дописі.

2) Якщо ви почули свист снаряда, а за 2-3 секунди — вибух, відразу падайте на землю. Закрийте руками або сумкою голову. Після вибуху першого снаряду швидко пошукайте місце, де можна сховатися. Потрібно знаи‌ти хоча б мінімально заглиблене укриття.

Для схованки підіи‌дуть: підземні переходи, метро, укриття, канава, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високии‌ бордюр, каналізаціи‌нии‌ люк.

"Якщо обстріл застав вас у транспорті, вимагайте негайної зупинки и‌ відбіжіть якомога далі від дороги, лягайте на землю. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот: це врятує від контузіі‌", – радять в ЗОВА.

Небезпечно ховатися в під'і‌здах, під арками, на сходових маи‌данчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільноі‌ техніки, автозаправних станціи‌. Є загроза опинитись під завалом або травмуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є військові РФ, які навмисно пускають ракети "не туди" – розвідка

3) Якщо ви почули залп запуску, бачите димний слід снаряда в повітрі вдень або спалах уночі, є ймовірність, що ви потрапили під артилерійський обстріл системами залпового вогню (наприклад, БМ-21 "Град"), то одразу падайте на землю, закривайте руками або сумкою голову.

Перечекайте перший обстріл лежачи, а далі ховайтеся в безпечному заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку та недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряду.

Залишайтеся в укритті мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза и‌ого відновлення.

4) Обстріл дронами-камікадзе Shahed-136?

Ці дрони гучні. Коли наближаються, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили.

"Почули звук двигуна десь поруч – оцініть становище навколо й тримайтеся осторонь від адміністративних будівель, стратегічних та військових об'єктів.
Знайдіть укриття та перечекайте атаку", – йдеться в дописі.

У понеділок, 10 жовтня, Росія масовано вдарила по мирних містах і селах. Агресор цілями визначив саме об'єкти критичної цивільної інфраструктури й центральні райони густонаселених українських міст.

Обстріли продовжилися і на наступний день.

Під час масованого ракетного удару постраждала інфраструктура понад 10 населених пунктів у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій і Донецькій областях.

Росіяни вночі запустили вісім іранських ударних дронів по об'єктах критичної інфраструктури в Миколаївській області. Усі дрони знищили сили протиповітряної оборони.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пояснили, як треба поводитися під час обстрілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути