Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2022 21:27

Українців попередили про небезпечні електронні листи ‒ заманюють темою дронів-камікадзе

Українців попередили про небезпечні електронні листи ‒ заманюють темою дронів-камікадзе
Держспецзв'язку зафіксувало розсилання нових електронних листів із небезпечним вкладенням. Фото: slovoidilo.ua

В Україні зафіксовано розсилання електронних листів з небезпечним вкладенням.

Зловмисники використовують тему іранських дронів-камікадзе Shahed-136. Про це у п'ятницю, 9 грудня, повідомили в Держспецзв'язку.

Інформація про нові небезпечні листи надійшла 8 грудня від фахівців підрозділу кібербезпеки Укрзалізниці. Тема листів – "Як розпізнати дрон-камікадзе". Розсилають їх начебто від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій з адреси morgunov.a@dsns[.]com[.]ua. Відповідне доменне ім'я зареєстроване місяць тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ знешкодила тисячі кібератак: подробиці

"У вкладенні до листа міститься RAR-архів shahed-136.rar з PPSX-документом shahed.ppsx. Внаслідок його відкриття на пристрій буде завантажений файл WibuCm32.dll. Його класифіковано як шкідливу програму DolphinCape, що розроблена з використанням мови програмування Delphi. Основний функціонал програми – збирання інформації про комп'ютер (ім'я хосту, ім'я користувача, розрядність, версія ОС, значення змінних середовища), запуск EXE/DLL файлів, відображення списку файлів та їх вивантаження, а також створення та ексфільтрація знімків екрана", ‒ ідеться у повідомленні.

Розсилаючи небезпечні електронні листи, хакери часто маскуються під представників державних органів. Так, нещодавно вже були зафіксовані подібні розсилання начебто від імені Держспецзв'язку, пресслужби Генштабу ЗСУ, Служби безпеки України.

Щоб убезпечитися від хакерських атак, потрібно дотримуватись головних правил кібергігієни.

"З обережністю ставтеся до будь-яких повідомлень, які отримуєте. Перед тим як відкрити лист чи повідомлення, придивіться до теми, змісту й перевірте пошту відправника. Звертайте увагу на домен (текст після @ в адресі) – державні органи й установи можуть надсилати листи тільки з доменів GOV.UA. Не відкривайте та не завантажуйте будь-яких файлів, які вкладені до підозрілого листа, не переходьте за посиланнями в такому листі", ‒ наголошують у Держспецзв'язку.

Російські хакери атакують енергетичні об'єкти України. Але завдяки підготовці та швидкому реагуванню повністю знеструмити державу ворог не може. Про це сказав начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Українська кіберспільнота перейшла в активний контрнаступ на кіберфронті. Ворог змушений витрачати серйозні ресурси на свій захист, розповів в інтерв'ю проєкту "Ми – Україна" начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Зараз ви читаєте новину «Українців попередили про небезпечні електронні листи ‒ заманюють темою дронів-камікадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути