вівторок, 19 січня 2021 13:21

Убивство Шеремета: викривач з КДБ Білорусі дав свідчення в Києві

Убивство Шеремета: викривач з КДБ Білорусі дав свідчення в Києві
20 липня 2016-го в центрі Києва в авто підірвали журналіста Павла Шеремета. Фото: zik.ua

Колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар, який опублікував записи про планування вбивства журналіста Павла Шеремета, дав свідчення українським правоохоронцям у Києві.

Прилетів в Україну з Вільнюса, його зустріли спецслужби і забезпечили охороною 24 год. на добу. Після слідчих дій українська сторона повідомила, що не має підстав не довіряти йому. Після його показань розслідування справи в корені зміниться, і його завершить Генеральна прокуратура України. Про це розповів сам Макар, передає білоруська служба "Радіо Свобода".

"На мою думку, я представив достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають відношення білоруські спецслужби. Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж оприлюднив у ЗМІ. Я не публікував її, так як деяким людям загрожувала б небезпека. Ми домовилися, і я пообіцяв, що не оголошу свої показання, так як це може вплинути на слідство. Уже йдуть суди по цій кримінальній справі, важливо, щоб ця інформація нікуди не потрапила", - розповів Макар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна почала експертизу "білоруських плівок" про вбивство Шеремета

Колишній офіцер вважає, що причина вбивства Шеремета на 60% пов'язана зі "справами зниклих". Також журналіст займався розслідуванням справи вибуху в мінському метро 2011 року. На думку Макара, після зіставлення фактів і розмови з українськими слідчими, можна говорити і про ненависть Олександра Лукашенка до Шеремета. Усе це разом могло стати причиною ліквідації Шеремета.

Також він розповів, що публікація його аудіозаписів викликала величезний резонанс в КДБ Білорусі.

Колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар оприлюднив плівки із записами нібито з кабінету голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева про прямий наказ убити Павла Шеремета, наданий президентом Республіки Білорусь 2012 року. Національна поліція з цього приводу опублікувала заяву, з якої випливає, що версія щодо виконавців цього злочину Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко і Яни Дугарь залишається незмінною. Поліція нібито отримала відповідні плівки від Служби зовнішньої розвідки ще в грудні торік і тепер розслідує цю версію щодо замовників вбивства.

Зараз ви читаєте новину «Убивство Шеремета: викривач з КДБ Білорусі дав свідчення в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути