Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 16:28

Україна почала експертизу "білоруських плівок" про вбивство Шеремета

Україна почала експертизу "білоруських плівок" про вбивство Шеремета
20 липня 2016-го в центрі Києва в авто підірвали журналіста Павла Шеремета. Фото: unian.ua

Українські фахівці почали експертизу голосів на записах про вбивство журналіста Павла Шеремета. Результат буде відомий за кілька тижнів.

Дослідження проводять українські фахівці з фоноскопічних експертиз. Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

"Якщо людину не можна допитати особисто - для порівняння братимуть якийсь її публічний виступ. У цьому випадку доведеться йти саме таким шляхом. Експертизи потребують часу, це складна технічна та експертно-розумова робота", - сказав Геращенко в ефірі "Громадського радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Шеремета: викривач з КДБ Білорусі розповів цікаві подробиці

Він додав, що оскільки вбивство журналіста сталося на території України, то справу веде виключно Україна, інші країни можуть допомагати лише з доброї волі.

"У випадку з Білоруссю маю сумніви, що вона сприятиме цьому розслідуванню. Хоча було би добре після встановлення особи, яка присутня на плівках її допитати. Але в мене є великі сумніви, що нам це дозволять зробити. Та сама історія і зі свідками. Країна може відмовити у допиті свідків, тут немає варіантів для примусу", - сказав Антон Геращенко.

Поки що узгоджують час і місце для допиту свідка, який опублікував ці аудіозаписи.

Колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар оприлюднив плівки із записами нібито з кабінету голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева про прямий наказ убити Павла Шеремета, наданий президентом Республіки Білорусь 2012 року. Національна поліція з цього приводу опублікувала заяву, з якої випливає, що версія щодо виконавців цього злочину Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко і Яни Дугарь залишається незмінною. Поліція нібито отримала відповідні плівки від Служби зовнішньої розвідки ще в грудні торік і тепер розслідує цю версію щодо замовників вбивства.

Зараз ви читаєте новину «Україна почала експертизу "білоруських плівок" про вбивство Шеремета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути