пʼятниця, 27 серпня 2021 09:12

У в'язниці помер найжорстокіший маніяк України

Автор: lenta.ru
  Вісім років тому у Житомирській в'язниці №8 помер     найкривавіший маніяк  України Анатолій Онопрієнко. На його рахунку 52 жертви, серед яких 11 - діти
Вісім років тому у Житомирській в'язниці №8 помер найкривавіший маніяк України Анатолій Онопрієнко. На його рахунку 52 жертви, серед яких 11 - діти

27 серпня 2013-го в Житомирській в'язниці №8 помер серійний маніяк 54-річний Анатолій Онопрієнко. Причина смерті - серцевий напад.

У період з 1989-го до 1996 року він убив 52 людини: 9 жертв із 14 червня до 16 серпня 1989 року і 43 жертви з 5 жовтня 1995-го до 22 березня 1996 року. Його називали найжорстокішим маніяком XX ст., якого можна порівняти тільки з Андрієм Чикатилом. Онопрієнко вбивав людей на території Житомирської, Київської, Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Рівненської областей. Лишається велика кількість інкримінованих йому, але не доказаних епізодів. Маніяка розшукували понад 100 тис. осіб: міліція, внутрішні війська, СБУ. Під час затримання в його квартирі знайшли обріз, касетний магнітофон "Акай", газовий пістолет і 122 речі, що належали жертвам.

Перші вбивства Анатолій Онопрієнко скоїв ще за Радянського Союзу. Улітку 1989 року разом із другом, ветераном Афганської війни Сергієм Рогозіним, вони розстрілювали й грабували людей на трасі. Першими жертвами маніяка стало подружжя, яке прямувало до своєї машини. Онопрієнко холоднокровно розстріляв їх. А на розгляді справи сказав, що не мав від цих вбивств "ані задоволення, ані вигоди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкривавіші маньяки незалежної України: хто вони й чому вбивали

Пізніше Онопрієнко подорожував Європою. А повернувшись в Україну, скоїв ще одну серію вбивств. Вибирав погано захищені приватні будинки в селах. Приходив уночі або під ранок. І вбивав усіх, включаючи маленьких дітей. За його словами, він "не хотів залишати їх сиротами". Також нападав на пари й компанію людей в автомобілях на трасах.

Затримали вбивцю 14 квітня 1996-го в місті Яворові у квартирі його співмешканки Ганни Козак. Слідство тривало 2,5 роки. Онопрієнка засудили до розстрілу. Присутні у суді зустріли вирок бурхливими аплодисментами. Наступного року в Україні скасували смертну кару. Покарання замінили на довічне ув'язнення. У камері-одиночці пробув 17 років.

До останнього дня життя Онопрієнко переконував, що не міг сам скоїти вбивства і вищі сили наказували йому розстрілювати людей. Тіло Онопрієнка ніхто не хотів забирати. Його кремували державним коштом. Прах розвіяли.

1996 року Анатолій Онопрієнко вбив 14 жителів села Братковичі Городоцького району на Львівщині. На тамтешньому кладовищі є окрема ділянка, де їх поховали. У селі зі звістки про смерть маніяка зраділи. У селі Ласки Народицького району на Житомирщині, звідки родом Онопрієнко, про його смерть дізналися з новин. Теж ніхто не сумував.

Зараз ви читаєте новину «У в'язниці помер найжорстокіший маніяк України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути