вівторок, 10 травня 2011 15:01

У Штатах сталася рекордна повінь за останні 80 років
8

Фото: Фото: Правда.ru

У США тисячі мешканців регіону Міссісіпі евакуйовано через сильну повінь. Вже 10 травня, за прогнозами фахівців, рівень води в річці може досягти рекордної за останні десятиліття відмітки, на 4,3 метра перевищивши паводковий рівень.

Розлив річки призвів до затоплення восьми штатів Середнього Заходу і Півдня США. Причинами повеней стали снігопади і проливні дощі.

Наразі ширина Міссісіпі біля міста Мемфіс (штат Теннесі) досягла 5 км, що в шість разів більше її звичайних розмірів. Швидкість річки зросла майже удвічі - до 20 км на годину. Від повені страждають відразу вісім американських штатів, зокрема мешканці таких великих міст, як Мемфіс і Новий Орлеан (Луїзіана), готових будь-якої хвилини покинути свої будинки.

У понеділок до боротьби із стихійним лихом долучилися військові інженери, що відкрили на північ від Нового Орлеана водозливну греблю, яка має понизити рівень води і запобігти затопленню розташованого в низині міста.

Ще одна водоскидна споруда, можливо, буде відкрита найближчим часом. Вона має уповільнити зростання рівня води в Міссісіпі і захистити місто Новий Орлеан від затоплення. Проте, рішення про відкриття другої водоскидної споруди ще не ухвалене, отже в результаті можуть бути затоплені густонаселені райони штату Луїзіана, враховуючи місто Морган-Сіті.

За словами губернатора штату Боббі Джиндала, військові звернулися до місцевої влади з проханням провести евакуацію жителів затоплених районів протягом п'яти днів, після чого вони планують відкрити другу водоскидну споруду.

"Міссісіпі - дуже потужна річка, - сказав один з керівників рятувальних робіт в штаті Теннессі Боб Нейшнс. - Ми досі не знаємо, в якому точно напрямі вона потече вже завтра. Вода несе велику загрозу для людей, тисячі жителів вже позбулися даху".

За прогнозами синоптиків, зливові дощі йтимуть в регіоні ще протягом декількох днів, і в найближчі тижні рівень води в річці не опуститься нижче паводкового.

Найпотужніша повінь в регіоні Міссісіпі сталася більше 80 років тому. Почавшись осінню 1926 року, Велика повінь продовжувалася аж до серпня 1927 року. Тоді вода покривала територію десяти штатів площею майже 70 тис кв км. Глибина затоплення доходила до 10 м, а ширина річки недалеко від Мемфіса склала 97 км. Внаслідок цього стихійного лиха 246 людей загинуло, 600 тис залишилося без житла, а економічний збиток оцінюється в 624 млн дол. за нинішніми цінами.

Зараз ви читаєте новину «У Штатах сталася рекордна повінь за останні 80 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути