четвер, 27 жовтня 2022 11:46

Спецтема: Війна Росії проти України

У США ухвалили несподіване рішення щодо ядерної зброї ‒ Рolitico

У США ухвалили несподіване рішення щодо ядерної зброї ‒ Рolitico
США прискорюють розміщення модернізованої ядерної зброї на базах НАТО в Європі. Фото: shutterstock.com

Сполучені Штати прискорили розміщення точнішої версії своєї основної ядерної зброї на базах НАТО в Європі.

Прибуття модернізованої гравітаційної бомби B61-12, яке спочатку було заплановане на весну наступного року, тепер передбачається на грудень. Про це, посилаючись на дипломатичну телеграму США й обізнані джерела, повідомляє Рolitico.

Це передбачає заміну старішої зброї на новішу версію на різних сховищах у Європі. Її потенційно можуть використовувати бомбардувальники й винищувачі США й союзників.

До такого кроку вдалися на тлі посилення напруженості через погрози Росії застосувати ядерну зброю в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін вперше заговорив про "брудну бомбу" й звинуватив Україну

Модернізацію програми B61 відкрито обговорювали в бюджетних документах і публічних заявах багато років. Представники Пентагону заявили, що модернізація необхідна для оновлення та безпеки арсеналу.

"Хоча ми не збираємося обговорювати деталі нашого ядерного арсеналу, модернізація американської ядерної зброї B61 триває роками. Планується безпечна й відповідальна заміна старішої зброї на модернізовану B61-12. Це є частиною давно запланованої модернізації. Це жодним чином не пов'язане з поточними подіями в Україні й не прискорюється", ‒ зазначив у коментарі виданню речник Пентагону генерал Патрік Райдер.

Проте дата прибуття бомби стала несподіванкою для деяких давніх спостерігачів, які побоюються, що це може ще більше розпалити й без того небезпечну ситуацію у Європі.

Загроза ядерного удару з боку Росії зараз така ж сама, як і була раніше. Можливість застосування РФ ядерної зброї у разі втрати окупантами Херсона, Мелітополя чи інших захоплених територій оцінив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов.

Найкращою відповіддю на ядерний шантаж Росії та погрози атакувати "центри ухвалення рішень" для решти світу має стати пояснення РФ, що після такої атаки вона стане ціллю та буде удар у відповідь. І тут не має значення, чи перебуває Україна в НАТО, чи ні, розповів президент Володимир Зеленський в інтерв'ю канадським телеканалам CTV і CBC.

Зараз ви читаєте новину «У США ухвалили несподіване рішення щодо ядерної зброї ‒ Рolitico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути