середа, 19 квітня 2023 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

У Росії понаставляли комплексів, які "глушать" Starlink в Україні – ЗМІ

У Росії понаставляли комплексів, які "глушать" Starlink в Україні – ЗМІ
Супутниковий інтернет-сервіс Starlink від американської компанії SpaceX  життєво необхідний для українських військових. Фото: розміщено на ukrinform.ua

Росія намагається перекрити доступ українських військ до інтернету через супутниковий зв'язок Starlink.

Для цього, ймовірно, використовує системами радіоелектронної боротьби "Тобол", пише The Washington Post з посиланням на секретну доповідь американської розвідки.

Один з цих комплексів, за даними видання, розташований під Москвою. По одному – поблизу окупованого Криму і в Калінінграді. Вони є найближчими до України, що робить їх придатними для атаки українських засобів зв'язку, вказують журналісти.

Загалом аналітики виявили щонайменше сім комплексів "Тобол" в Росії. Усі вони розташовані поруч з об'єктами, які використовуються для відстеження супутників.

За даними видання, Москва місяцями експериментувала з комплексами "Тобол", намагаючись порушити передачу даних Starlink в Україні.

Програму, "нібито розроблену для захисту супутників Кремля, можуть застосувати для атаки на супутники, які використовують його противники".

Американська компанія SpaceX винахідника Ілона Маска, якій належить Starlink, відмовилася від коментарів. Посольство Росії у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Starlink виявили нові обмеження – ЗМІ

Минулої весниМаск коротко прокоментував спроби Кремля атакувати цю технологію. Зазначив, що хоч Starlink продемонстрував стійкість до таких спроб "глушіння і злому", росіяни активізують свої зусилля.

Представник міністерства оборони України Костянтин Жура заявив, що офіційні особи в Києві знають про зусилля Росії та "вживають заходів для їхньої нейтралізації".

Російські війська виводять з ладу інші засоби зв'язку, зокрема радіостанції та мобільні телефони, але супутникові сигнали важче перебити.

Українські війська повідомляли про порушення зв'язку у жовтні 2022 року під час успішних контрнаступів на півдні та сході. Тоді було припущення, що SpaceX обмежила доступ до Інтернету в цих районах, щоб росіяни не могли ним користуватися.

Залишається незрозумілим, чи були перебої в роботі Starlink, про які повідомлялося в Україні, результатом російських експериментів з "Тоболом" або іншими засобами глушіння. Наприклад, "Тирада-2".

Starlink життєво необхідні для українських військових, які використовують їх для зв'язку на полі бою та передачі розвідувальних даних.

Раніше повідомлялося, що компанія Ілона Маска SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не змогли використовувати супутниковий інтернет Starlink для управління безпілотниками під час війни. У Маска заявили, що супутниковий інтернет-сервіс Starlink компанії SpaceX "ніколи не призначався для використання в якості зброї".

Україна уклала угоду з корпорацією Space Exploration Technologies Corp. Контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «У Росії понаставляли комплексів, які "глушать" Starlink в Україні – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути