вівторок, 15 листопада 2011 15:31

У Німеччині розкрили банду неонацистів, які здійснювали теракти
8

Фото: Фото: Reuters

Німецька поліція розкрила угрупування з трьох неонацистів, які зробили десять вбивств по всій Німеччині з кінця 1990-х років. В живих на даний момент з трійці залишилася тільки одна жінка - двоє інших наклали на себе руки, коли їх намагалися затримати. З'ясувалося шокуючі подробиці - злочинці з середини дев'яностих років були інформаторами спецслужб.

Крім того, минулої неділі, 13 листопада, близько Ганновера за розпорядженням Федеральної прокуратури був затриманий ще один підозрюваний - 37-річний Хольгер Г. Співробітники Федерального відомства кримінальної поліції обшукали його квартиру.

Затриманий підозрюється у членстві в неонацистській терористичної організації "Націонал-соціалістської підпілля" (NSU) і пособництві іншим членам угруповання при підготовці злочинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишня помічниця нациста Геббельса не може пробачити йому Голокосту

У повідомленні наголошується, що до складу того ж правоекстремістського угруповання входила і так звана "тюрінгська трійця", яка довгий час переховувалася від поліції. На початку листопада обидва чоловіки, як вважає слідство, покінчили життя самогубством (коли поліція переслідувала їх після пограбування банку в Айзенасі), а жінка прийшла в поліцію з повинною і була арештована.

ЗМІ публікують імена та прізвища підозрюваних: це - Уве Мундлос, Уве Бенхардт і Беате Шаіпе. Відомо, що Беате 37 років, і вона згодна давати свідчення в обмін на пом'якшення міри покарання.

За даними поліції, ця банда неонацистів причетна до серії вбивств дрібних підприємців іноземного походження і здійсненні терактів, спрямованих проти мігрантів і євреїв. Зокрема, вони підозрюються у вбивствах восьми вихідців з Туреччини і одного грека в 2000-2006 роках. При цьому наголошується, що з того ж пістолета в 2007 році в Хайльбронні була застрелена співробітниця поліції.

У найближчі дні в бундестазі відбудеться надзвичайне засідання Парламентської контрольної комісії бундестагу, присвячене розслідування злочинів цієї банди неонацистів.

За даними тижневика Der Spiegel, неонацисти визнали свою причетність не тільки до вбивств власників закусочних і кіосків, а й до вибуху начиненої цвяхами бомби в турецькому кварталі Кельна в 2004 році. У результаті теракту тоді були поранені 22 людини.

За словами представника Федеральної прокуратури, в даний час перевіряється зв'язок серії вбивств і ще одного вибуху. У 2000 році на пероні однієї із залізничних станцій в Дюссельдорфі була підірвана бомба, начинена додатковими вражаючими предметами. Тоді були поранені десять людей. Постраждалими були єврейські іммігранти, які поверталися з курсів німецької мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьюзен Сарандон назвала Папу Римського нацистом

З'ясувалося, що двоє підозрюваних чоловіків перебували у контакті з представниками Відомства з охорони конституції в Тюрінгиї і, мабуть, були його інформаторами.

У 1990-х роках з Шаіпе та її спільниками працював інформатор Тюрінгської Служби захисту конституції Тіно Брандт. Через нього секретні служби намагалися завербувати нових людей в середовищі правоекстремістов. У 2001 році він був розкритий.

Офіційно стверджується, що Служба з захисту конституції не знала, де знаходяться члени угрупування після 1998 року. Однак, за даними преси, Беата Шаіпе підтримувала контакти з інформаторами відомства ще довгий час. Не виключено, що саме ці зв'язки допомогли їй і її спільникам сховатися.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині розкрили банду неонацистів, які здійснювали теракти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути