Ексклюзиви
вівторок, 10 травня 2022 16:14

Спецтема: Війна Росії проти України

У Київській області під час обстрілу загинула журналістка Оксана Гайдар

У Київській області під час обстрілу загинула журналістка Оксана Гайдар
Померла журналістка Оксана Гайдар десь між 11 та 12 березням, але відомо про її смерть стало тільки зараз. Фото: Сергій Томіленко

Під час артилерійного обстрілу села Шевченкова Броварського району загинула журналістка та блогерка Оксана Гайдар між 11 і 12 березня, проте про її смерть стало відомо лише зараз.

Журналістка загинула разом із матір'ю Лідією, повідомив у Facebook голова Нацспілки журналістів України Сергій Томіленко.

Гайдар була відома публікаціями на історичну тематику й дописами в соцмережах під псевдонімом "Руда Пані", у яких вона різко викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

Томіленко додав, що Гайдар писала свої есеї і коментарі з Москви, де жила з чоловіком і сином, однак із початком широкомасштабного російського вторгнення повернулася в Україну, щоб бути поруч із матір'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Херсонщині помер ветеран АТО, понівечений тортурами окупантів

"Вона залишалася свідомою та сміливою українкою в лігві агресора. На неї тиснули, її та чоловіка свого часу залякували, як Оксана мені розповідала. Я їй востаннє написала 7 березня - повідомлення не прочитане, тепер я знаю чому. Село було під окупантами", - розповіла в коментарі НСЖУ українська журналістка Алла Лазарєва, яка була знайома із загиблою майже 40 років і підтримувала з нею зв'язок.

Останній твіт Гайдар датований 11 березня, у ньому вона повідомила, що в селі немає світла й майже немає інтернету.

"Русня нікому не дає виїхати - стріляє по автівках і навіть по велосипедах на смерть. Можна лише тихо сидіти по хатах. Гуманітарна катастрофа - питання максимально місяця. Твітер я видаляю, сподіваюся, що ще побачимося. Все буде Україна", - написала вона.

За даними НСЖУ, Гайдар народилася й виросла в Києві в родині журналіста. Батько Юрій Гайдар працював заступником редактора "Спортивної газети". Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

З початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україні загинули 20 журналістів. Серед убитих росіянами є також представники іноземних ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «У Київській області під час обстрілу загинула журналістка Оксана Гайдар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути