Ексклюзиви
неділя, 06 листопада 2022 14:39

Спецтема: Війна Росії проти України

У Києві не виключають повного блекауту: у ДТЕК назвали умови

У Києві не виключають повного блекауту: у ДТЕК назвали умови
Нові російські обстріли можуть призвести до блекауту. Фото: ukrinform.ua

У Києві не виключають повного відключення електромережі, тобто блекауту. Призвести до цього можуть нові російські обстріли.

У такому випадку відновлення електропостачання може зайняти як і годину, так і більше. Про це в ефірі національного телемарафону розповів виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук, передає Gazeta.ua.

За його словами, у разі такого сценарію не виключена евакуація людей зі столиці. Блекаут може статися, коли автоматика без попередження буде вимикати систему.

"Блекаут – це тоді, коли є критичне перевантаження і критичне неспівпадіння попиту електроенергії та її пропозиції, яка забезпечується шляхом передавання її від об'єктів генерації до точок споживання", ‒ сказав Сахарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет без світла: як зробити потужний павербанк для роутера в домашніх умовах

Він нагадав, що точкові блекаути вже траплялися в деяких українських містах, зокрема, в Харкові під час обстрілів.

"Якщо будуть нові обстріли, то виключати таке вимкнення автоматики в Києвій області не можна. Таке може трапитися. Система для цього спеціально побудована і вмонтовані системи захисту. Питання не в тому, вимкнеться система чи ні, а в тому скільки часу потрібно буде для того, щоб включити систему після блекауту", ‒ наголосив Сахарук.

За його словами, якщо спрацює автоматика й буде джерело живлення, яке дасть можливість заживити Київ, то відновлення електропостачання ‒ питання однієї години.

За гіршим сценарієм, якщо не буде джерела живлення і його треба буде надавати через відновлення підстанції чи лінії, часу потрібно набагато більше.

"Особливо якщо температура за вікном буде мінусова. Тобто це питання опалення. В цьому випадку, по-перше, не можна повернути світло через брак джерела живлення і на це треба багато годин, а на вулиці холодно. Тож в такому разі можуть ставитися питання про евакуацію певної частини населення", ‒ зазначив Сахарук.

Сьогодні, 6 листопада, операторам розподільчих мереж надано обсяги обмежень електропостачання в низці регіонів. Там діятимуть графіки погодинних вимкнень, повідомляє Укренерго. Світло вимикатимуть у Києві, а також у Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській і Полтавській областях.

Жителів і гостей Києва закликають не користуватися ліфтами в періоди стабілізаційних вимкнень електроенергії в будинках. З графіками таких вимкнень можна ознайомитися на сайті ДТЕК.

Зараз ви читаєте новину «У Києві не виключають повного блекауту: у ДТЕК назвали умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути