четвер, 14 липня 2011 20:45

У Грузії журналісти продемонстрували позицію Саакашвілі: "Нічого не чую, нічого не бачу"
7

Фото: Фото: Олександр Імедашвілі, NEWSGEORGIA

Акція журналістів на підтримку обвинувачених в шпигунстві фоторепортерів пройшла в четвер біля будівлі президентського палацу в Тбілісі з гаслом "Нічого не чую, нічого не бачу", передає агентство "Новости-Грузия".

Фотограф прес-служби президента Грузії Іраклій Геденідзе, його дружина, фотограф Натія Геденідзе, фоторепортер європейського фотоагентства EPA Зураб Курцікідзе і фотограф Георгій Абдаладзе, який працював у виданні "Аліа Холдинг", співпрацював за контрактом з МЗС Грузії і був стрінгером Associated Press, були затримані департаментом контррозвідки МВС Грузії 7 липня.

Учасники акції, що вимагають звільнення фотографів на поруки, провели символічну акцію, закривши очі і вуха. Тим самим вони вирішили показати позицію влади і президента Михайла Саакашвілі щодо цього питання.

"Ця акція є дзеркалом для влади. Саакашвілі є одним з тих, хто стоїть в цій позиції - нічого не бачу і нічого не чую", - заявив кореспонденту "Новости-Грузия" один з організаторів акції, редактор "Аліа холдингу" Дмитро Тікарадзе.

На акції почався збір підписів з вимогою звільнення фотографів на поруки. За словами Тікарадзе, збір підписів триватиме протягом трьох днів.

"Всі ті, хто знав цих людей і бажає їх звільнення, можуть поставити свої підписи", - заявив Тікарадзе, зазначивши, що зібрані підписи будуть передані главі держави, міністру внутрішніх справ і головному прокурору.

Напередодні відбулася зустріч міністра внутрішніх справ Вано Мерабішвілі з ініціативною групою грузинських журналістів, яка, за оцінкою самих журналістів, завершилася безрезультатно. За їхніми словами, всі висунуті вимоги, в тому числі зняття з справи фоторепортерів грифу "секретно" і звільнення затриманих на поруки, не були задоволені.

Нагадаємо, фотографам було пред'явлено звинувачення за 314-ю статтею Кримінального кодексу Грузії - "шпигунство", 9 липня. Троє - Абдаладзе, Геденідзе і Курцікідзе, рішенням суду були попередньо ув'язнені на час слідства, а дружина Іраклія - ??Натія Геденідзе, звільнена під заставу в 10 тисяч ларі (близько 6 тис. доларів).

МВС Грузії розповсюдило свідчення Іраклія і Натіі Геденідзе, а також записи телефонних переговорів Курцікідзе з Абдаладзе, і Іраклієм Геденідзе, а також часткове зображення секретних матеріалів, виявлених у затриманих. Як заявило раніше МВС, Курцікідзе співпрацював з ГРУ Міноборони РФ, і за допомогою Геденідзе і Абдаладзе діставав матеріали, і переправляв їх до Москви.

У середу стало відомо, що Головна прокуратура Грузії звернулася до Тбіліському міському суду з клопотанням про відкрите і публічне проведення судового процесу, за винятком тих моментів, коли будуть розглядатися секретні матеріали справи.

У той же час у Міністерстві юстиції Грузії пояснили, що на етапі слідства справа залишиться під грифом "секретно".

Зараз ви читаєте новину «У Грузії журналісти продемонстрували позицію Саакашвілі: "Нічого не чую, нічого не бачу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути