четвер, 29 вересня 2016 09:09

У горілці знайшли отруйний спирт

У горілці знайшли отруйний спирт

У горілці, якою отруїлися 27 українців, знайшли метиловий спирт. Підозрюють, що його завезли контрабандою з Росії чи окупованих територій. За словами експертів, в Україні виробляють тільки етиловий спирт.

"У Росії метиловий спирт у великих кількостях виробляють із відходів нафтопереробної промисловості, з відходів лісопереробки, — повідомила "Вестям" голова спеціалізованої дегустаційної комісії асоціації "Укргорілка" Валентина Попова. - Етиловий та метиловий спирти мають однаковий запах і розрізнити їх без аналізу не можна. Виробники підробленого алкоголю себе таким не обтяжують".

Експерти наголошують, що зараз в Україні сплеск виробництва підробленого алкоголю. Його зумовило чергове зростання акцизів на спиртне, через що пляшка горілки подорожчала до 60-70 грн. У невеличких селах і містечках масово почали варити самогон.

Поліція встановила, що підроблене спиртне, яке забрало три десятки життів, придбане в невеликих магазинах і кіосках-наливайках. Воно не може з'явитися в серйозних торговельних мережах, впевнений директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У Спілці споживачів України підтверджують: магазинчики, кафе, бари і наливайки охоче беруться продавати палений алкоголь.

"Це - масове явище. Самопальна горілка переважно осідає в невеликих містечках і селах, хоча її багато й в Києві. Паленку за півціни наливайки і бари продають у баклажках по 10-20 л. На барній стійці може стояти гарна пляшка, а під прилавком ллють, що хочуть. У крамнички, кафе і бари контрафакт везуть ящиками і фурами. Буває, барменам окремо привозять горілку, окремо акцизні марки — їх вони вже клеять самі. Другий за кількістю підробок — коньяк. Наймасовіші постачання фальсифікату трапляються у великі свята", — сказав голова Спілки споживачів України Максим Несміянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробника вбивчого алкоголю оголосили в розшук

Зараз ви читаєте новину «У горілці знайшли отруйний спирт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути