четвер, 16 лютого 2012 10:53

У гондураській тюрмі згоріли 377 зеків
15

Фото: Фото: Reuters

Загиблими в результаті сильної пожежі у в'язниці міста Комаягуа в Гондурасі оголошено 377 людей, повідомила генеральна прокуратура цієї центральноамериканської країни. Як з'ясували журналісти, охорона в'язниці стріляла по в'язням, які намагалися вибратися з охопленого полум'ям будинку виправної установи.

"Коли почалася пожежа, ми стали кричати охороні, у якої були ключі, щоб нам відкрили двері, але вони не тільки відмовилися випустити нас з вогню, але ще й стріляли по нам", - сказав один з ув'язнених, кому вдалось вижити. Охорона поки не дала ніяких пояснень з цього приводу. Однак на опублікованому відеозаписі пожежі чітко чути численні постріли.

Пожежа у в'язниці міста Комаягуа спалахнув в 22:50 вівторка за місцевим (6:50 за київським часом середи). Число поранених і обпечених оцінюється в кілька десятків людей, проте точних цифр влада досі привести не може. Раніше повідомлялося, що при пожежі постраждали 272 людини. Всього у виправній установі в момент загоряння перебували близько 850 ув'язнених.

В якості можливих причин загоряння розглядаються коротке замикання і навмисний підпал. Губернатор департаменту Комаягуа Паола Кастро повідомила, що їй надійшов дзвінок від одного з ув'язнених, який повідомив про підпал.

"Він сказав мені, що його співкамерник вже влаштував пожежу (за деякими даними, підпалив матрац), і зараз все горить, вони вмирають", - сказала губернатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа в гондураській в'язниці: кількість жертв збільшилась до 350 осіб

Губернатор віддала наказ рятувальним службам і пожежникам відразу після цього дзвінка, однак протягом довгого часу вони не могли увійти на територію в'язниці. Кастро не змогла назвати причини такої затримки, раніше повідомлялося, що пожежники, які під'їхали, близько півгодини не могли приступити до ліквідації вогню, так як на території пенітенціарної установи лунали постріли. В результаті майже повністю згоріли кілька житлових модулів в'язниці.

Влада не виключає, що число загиблих може ще зрости. Зараз в районі тюрми перебувають близько 300 родичів ув'язнених. Вони вже зробили спробу прорватися до будівлі в'язниці через оточення і вимагають від офіційних осіб будь-якої інформації про своїх близьких.

Міністр безпеки країни Помпейо Бонілья, коментуючи інцидент, підкреслив, що ще в 2010 році глава держави констатував колапс у виправній системі Гондурасу через велику перенаселеність тюрем країни. На думку експертів, величезна кількість арештантів, більш ніж в два рази перевищує розрахункову місткість в'язниці, і призвело до такого великого числа жертв.

Зараз ви читаєте новину «У гондураській тюрмі згоріли 377 зеків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути