середа, 30 листопада 2022 14:54

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС шукають механізм спрямування заморожених російських грошей Україні

У ЄС шукають механізм спрямування заморожених російських грошей Україні
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пропонує використати заблоковані російські кошти на підтримку України. Фото: gettyimages.com

Нині в Євросоюзі заблоковано €300 млрд резервів центрального банку Росії та заморожено €19 млрд грошей російських олігархів.

Європейська комісія пропонує план конфіскації російських активів, заморожених в ЄС. Кошти хочуть спрямувати на компенсацію Україні збитків від російського вторгнення. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Репарації від Росії: Клімкін назвав можливі механізми виплати

За її словами, в короткостроковій перспективі ЄС та його партнери можуть керувати коштами та інвестувати їх. Виручені гроші підуть в Україну, щоб компенсувати завдані збитки.

"Ми працюватимемо над міжнародною угодою з нашими партнерами, щоб зробити це можливим. І разом ми зможемо знайти законні способи досягти цього", ‒ сказала фон дер Ляєн.

Євросоюз також пропонує створити спеціалізований суд за підтримки Організації Об'єднаних Націй "для розслідування та судового переслідування злочинів російської агресії".

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення додати порушення санкцій до списку злочинів ЄС. Тих, які включені у Договір про функціонування Євросоюзу.

Прямі військові витрати Росії за дев'ять місяців війни становлять приблизно $82 млрд. Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки воєнних дій. Та не включає стабільні видатки на оборону або втрати, пов'язані з економікою, повідомляє Forbes.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС шукають механізм спрямування заморожених російських грошей Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути