субота, 26 листопада 2022 01:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія витратила на війну в Україні вже чверть свого бюджету – Forbes

Прямі військові витрати Росії за дев'ять місяців війни становлять приблизно $82 млрд.

Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій. Та не включає стабільні видатки на оборону, або втрати, пов'язані з економікою, повідомляє Forbes.

У 2021 році всі бюджетні доходи Росії складали $340 млрд. Тобто РФ уже витратила чверть минулорічних доходів на військові дії.

Автор: Forbes
  Росія вже втратила чверть бюджету в війні
Росія вже втратила чверть бюджету в війні

Доходи федерального бюджету РФ від експорту нафти і газу знижуються. Росія вже втратила більшу частину європейського газового ринку, після зупинки постачання через "Північний потік". З грудня почнуть діяти санкції щодо російської нафти.

Загальні витрати на зарплату військових, які залучені до бойових дій, становлять близько $2,7 млрд після проведення мобілізації.

Автор: Forbes
  Загальні витрати РФ на забезпечення армії
Загальні витрати РФ на забезпечення армії

Також в останні два місяці різко збільшилася кількість втрат серед військових РФ. Частково це теж пов'язано з появою на фронті непідготовлених мобілізованих.

Якщо влітку сума компенсацій, які мають виплачуватись загиблим і пораненим, оцінювалася в близько $1 млрд щомісячно, то за останній місяць війни вона перевищує $3,5 млрд.

За різними оцінками, Росія в цій війні використовувала від 10 000 до 50 000 снарядів на день. Найбльш інтенсивна робота артилерії припадала на травень-липень. Але з появою HIMARS і регулярним знищенням складів боєприпасів інтенсивність роботи російської артилерії помітно зменшилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вісім місяців війни: важкий шлях боротьби українців у фото

Середня ціна снаряду радянського калібру близько $1000. Отже тільки на забезпечення артилерії росіяни витратили понад $5,5 млрд. Але, якщо раніше це були боєприпаси, виготовлені в РФ, то зараз активно обговорюються можливі поставки з Північної Кореї.

По Україні ворог випустив понад 4000 ракет. Середня вартість однієї російської ракети складає $3 млн.

Автор: Forbes
  Втрати ворога
Втрати ворога

Також для утримання війська необхідно тисячі тонн боєприпасів для стрілецької зброї, одягу, захисту солдат, палива, запчастин, їжі і медикаментів.

Найбільшими втратами серед техніки є танки і авіація ворога.

Також Росія втратила майже стільки ж танків, скільки мала на початок вторгнення (2 897 із приблизно 3 300 на 24.02). Тож зараз РФ намагається відновити техніку, яка десятиліттями зберігалася на складах та потребує значної модернізації і фінансових витрат.

Загалом вся втрачена техніка за девʼять місяців війни коштувала Росії $20,8 млрд.

Автор: Forbes
  Російський лендліз
Російський лендліз

За даними проєкту Oryx, який відслідковує втрати сторін через фото- і відеопідтвердження в інтернеті, українським солдатом вдалося захопити щонайменше 1953 одиниці важкого озброєння.

Загальна вартість військових трофеїв майже $2 млрд, без урахування легкого озброєння і боєприпасів.

Загальні бойові втрати Росії на ранок 25 листопада становлять 86 150 осіб.

Ворог також продовжує зазнавати втрат і в техніці.

Зараз ви читаєте новину «Росія витратила на війну в Україні вже чверть свого бюджету – Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути