понеділок, 21 січня 2013 13:49

У Єнакіївській колонії ув'язнений "зробив харакірі"

У Єнакіївській колонії ув'язнений "зробив харакірі"
Фото: timer.od.ua

Сьогодні о 10:35 у Єнакіївській ВК-52 засуджений Віталій Сигітов на знак протесту проти свавілля адміністрації колонії пробив собі живіт металевим штирем. При ньому в цей момент були написані ним звернення до прокурора області та начальника міліції. Про це Gazeta.ua повідомили відразу два правозахисника.

"По-перше, в цій колонії намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за ст. 391 КК України (Злісна непокора вимогам адміністрації) всіх тих, хто сприяв запису дачі хабара адміністрації навесні минулого року, - коментує правозахисник Олександр Кудінов. - Засуджений Сигітов не брав участь у передачі того хабара, але він так само чинив опір свавіллю. Цей Сигітов мав звільнятися навесні, а його спробували засудити ще на 3 роки, тому він пішов на цей крок. Перед цим йому пригрозили, що не вийде з колонії взагалі - тому що написав надто багато скарг".

З досвіду попередніх тілесних ушкоджень відомо, що животи ув'язнені протикають собі таким чином, щоб не зачепити важливих органів. Травми зазвичай наносяться небезпечні. І, як правило, наважуються ув'язнені на подібне з метою привернути увагу до проблем, що існують в установі з виконання покарання. Однак, за інформацією Олександра Кудінова медичну допомогу Сигітову в даний момент взагалі не надають, постраждалого тягали на очах у інших ув'язнених.

"Сигітов один з тих засуджених, хто намагався протистояти поборам та іншим зловживанням, - говорить єнакіївський правозахисник Ігор Воскобойников, - Так, наприклад, в ув'язнених у цій колонії температура в коридорах мінусова, а в камерах - трохи тепліше, бо люди надихали. Але взагалі там не опалюються приміщення для тримання людей, і про це писав у скаргах Сигітов. У травні минулого року керівництво цієї колонії поміняли у зв'язку зі скандалом про хабарі, а після недавнього "потрійного самогубства" звільнили психолога, але ситуація залишається напруженою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правозахисники вимагають розслідування "потрійного самогубства" в Єнакіївській колонії № 52

Нагадаємо, у квітні минулого року з'явилася інформація про те, що керівництво Єнакіївській колонії № 52 займається пресингом ув'язнених і вимаганням, а побиття в цій колонії - норма життя. 29 лютого минулого року нібито були масово побиті в'язні, били навіть інвалідів - принаймні, так стверджували ті, хто відбувають покарання в колонії. Ув'язнені записали факт вимагання на диктофон. Через правозахисників цей аудіозапис був оприлюднений. У ньому йшлося про передачу зеками керівництву п'ятьдесят другої "зони" 50 тисяч гривень.

У грудні минулого року в Єнакіївській колонії сталося дуже дивне самогубство - 40-річного загиблого Романа Сапєлкіна знайшли у камері з перерізаною горлянкою і розрізаними венами на руках. При цьому він висів на телевізійному кабелі, походження якого невідоме. Правозахисники підозрюють, що борець зі свавіллям адміністрації Сапєлкін був убитий. Однак, керівництво пенітенціарної служби Донецької області запевняє, що Сапєлкін пішов з життя добровільно - після сварки з дружиною.

Зараз ви читаєте новину «У Єнакіївській колонії ув'язнений "зробив харакірі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути