понеділок, 12 грудня 2011 08:25

У Донецьку знесли наметове містечко, підкупивши чорнобильців
20

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Вчора близько 22.00 донецькі комунальники під охороною міліції знесли штабну палатку донецьких чорнобильців, в якій на той момент перебували шестеро протестувальників і журналісти. Решта учасників акції протесту погодилися покинути табір в обмін на матеріальну допомогу.

Ще вдень у наметовому містечку знаходилися близько 50 чорнобильців, 20 з них продовжували голодування. Протягом дня представники місцевої влади вели переговори з лідерами акції. Близько 19.30 переговори завершилися заявою сторін про припинення протесту. Місцева влада в обмін на припинення пікету пообіцяла активістам акції компенсацію відсутніх пенсійних виплат за листопад і грудень поточного року. Передбачається, що чорнобильські лідери і учасники голодування отримають по 8 тисяч гривень.

"Губернатор гарантував виділення коштів з обласного бюджету в розмірі 500 тис. грн., додатково 500 тис. виділяють міста і райони, а також будуть задіяні позабюджетні фонди. Андрій Шишацький пообіцяв сприяти в наданні конкретної допомоги особливо нужденним", - повідомила прес-служба глави Донецької облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобильці пригрозили влаштувати самоспалення

Близько 20.00 до табору під'їхали 4 сміттєві машини, КАМАЗ та чотири мікроавтобуси. У них запропонували розвезти по домівках всіх іногородніх учасників акції. Однак, згорнути протестні дії погодилися не всі.

Комендант наметового містечка Володимир Деркач, голодуючий Петро Балаклеєць, чорнобильці Микола Полянський, Юрій Ольховський, Володимир Черкашин і підприємець із Вінниці Вадим Іщук відмовилися покинути намет народного депутата Анатолія Гриценка, яка була забезпечена генератором і обігрівалася УФО.

"Цей намет завалили на нас. А перед тим всередину зайшли міцні міліціонери. Вони утримували стійки, щоб на цей раз знесення намету не травмувало нікого всередині. А в цей час зовні намет розбирали комунальники", - розповів Петро Балаклеєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ганьба владі!" - чорнобильці оголосили сухе голодування

Шестеро останніх учасників протесту провели ніч під відкритим небом. А майно наметового містечка розібрали і забрали в приміщення Пенсійного фонду невідомі молоді люди у чорному (були задіяні близько 30 осіб).

"Розібрати наметове містечко попросив лідер чорнобильців Микола Гончаров, а провести прибирання допомогли працівники комунальних служб. Наші ж співробітники тільки забезпечували охорону громадського порядку", - прокоментував Роман Романов, заступник начальника донецької міліції з громадської безпеки, який перебував на місці подій.

"Не всі погодилися піти по своїй волі - декому влаштували терор, - вважає Петро Балаклеєць. - Я знаю трьох, кого сьогодні примусили за допомогою тиску - дістали через сім'ї. По домівках, по квартирах пройшли міліціонери. Що вже там відбувалося не знаю, але дружини стали дзвонити чоловікам у наметовий табір і кричати в істериці, щоб ті скоріше поверталися додому. Так сталося з Поздняковим Віктором із селища Райгородок Слов'янського району, Володею Петренко з Селидове, Павлом Ломизова з Волновахи. У Олександра Кірєєва, який голодував близько 3 тижнів, стався напад, син відвіз його додому. Ще з десяток незгодних припинити акцію якраз зараз знаходяться в лікарні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кто был герой, стал дурак" - донецькі чорнобильці про ліквідацію аварії 1986-го

Решта на руїнах наметового містечка вважають, що їх зрадили.

"Коли я зрозумів, що розпочався банальний торг, то сказав, що в цьому брати участь не хочу і покинув переговори, - розповів Gazeta.ua Володимир Деркач. - Микола Гончаров мотивував тим, що учасники акції втомилися, і ще тим, як він сказав, що нібито 99% чорнобильців нас не підтримують - тому акцію необхідно згорнути. А Едуард Капустін заявив, що йому все одно звідки візьмуть гроші, лише б віддали. Я ж вважаю, що виплати з обласного бюджету - це неправильно. А в цілому умови, на які погодилися наші товариші - на мій погляд, аморальні. Те, що сталося, привело мене в шок".

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку знесли наметове містечко, підкупивши чорнобильців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути