середа, 18 липня 2012 16:18

У Донецьку заморили голодом шестимісячну дівчинку
10

У одноповерховому бараці по сусідству з промисловою зоною живуть люди із дітьми
Фото: Фото Тетяни Заровної
Люди живуть без центрального водогону і без каналізації
Тут живуть живуть 26 осіб, у тому числі - п'ятеро малолітніх дітей віком до 4 років
Туалет знаходиться надворі

Сьогодні о 6 ранку померла в дитячій клінічній лікарні № 1 Донецька Настя Адамова, якій 21 липня виповнилося б 6 місяців. Дівчинку доставила в реанімацію лікарні "швидка допомога" минулої неділі. Бригада швидкої, яка приїхала за викликом небайдужих сусідів, була шокована побаченим. Один з лікарів сфотографував дитину і виклав фото в інтернет - Настя була до того худа, що була схожа на мумію. Її вага складала 3,5 кг, при нормі для п'ятимісячної дитини - від 7 кг.

Звістка про смерть Насті не шокувала її батьків.

"Дядя Гена сидить у дворі, як ні в чому не бувало, возиться зі старшим Тимошею, а Аня, мама Насті, на вулиці з неділі не показується, - говорить Юлія Леговська.

Сім'ї Юлії та її подруги Тані Парчук живуть в одному будинку з сім'єю Геннадія Адамова. Це вони викликали "швидку", коли випадково, вперше за багато місяців, побачили "немовля-мумію ".

Батько Насті не алкоголік, кажуть дівчата, але випиває і б'є свою молоду дружину. Про матір померлої Насті - 28-річну Ганну Толсту - місцеві жителі кажуть, що вона до своїх дітей байдужа.

"Мені 50, в цьому віці ніхто не бере на роботу, а на мені ще кредит висить 2,5 тисячі гривень, який взяла покійна дружина. Я по шабашках ходжу, за професією я тесля", - розповів сам горе-батько.

На думку сусідів Геннадій Адамов піклується про старшого сина Тимофія, якому у вересні виповниться 2 роки. Хлопчик виглядає вгодованим. А після смерті молодшої доньки, Геннадій затіяв генеральне прибирання, оскільки боїться, що його позбавлять батьківських прав на єдиного сина.

Обоє батьків дівчинки-мумії наполягають, що регулярно годували Настю. Молоко у Ганни зникло відразу після пологового будинку, але дівчинці нібито давали дитячі суміші і манну кашу.

Сусіди ставлять це під сумнів.

"Тимошу я бачила тільки з хлібом і водою, а коли я сказала: "Що ж це ви Настю заморили?", Дядько Гена на мене визвірився: "Мені що її - м'ясом потрібно було годувати?", - говорить Леговьска.

У міськлікарні, де померла дитина, не поспішають будувати версії про те, з чиєї вини стався трагічний випадок.

"Може бути, і правда їжа не засвоювалася, як нам пояснили батьки померлої дитинки, - припустив Сергій Ніколаєнко, головний лікар міськлікарні № 1. - Дівчинка смоктала з пляшечки, у неї працював кишковик, їжу не відригувала. Я запитував у сестер - не жадібно чи накидалася на їжу, відповіли - ні. У чому причина такої катастрофічної гіпотрофії (хронічний розлад харчування, що характеризується різним ступенем втрати маси тіла - ред.), дефіциту маси тіла 3-го ступеня - це нам поки невідомо".

В даний час в міліції чекають результатів розтину. Слідству так само належить відповісти на питання: чи немає в цій історії недбалості медичних і соціальних працівників, які зобов'язані контролювати здоров'я і побут малюків в ранньому віці. Відомо, що як неблагополучна сім'я Адамових-Толстих не значилася, хоча в оселі антисанітарні умови, не пристосовані для здорового розвитку маленьких дітей.

За словами Геннадія Адамова, дільничний педіатр одного разу провідував Настю вдома, але це було ще в лютому. Чому він і його дружина після жодного разу не зверталися за медичною допомогою батько не зміг пояснити.

"Дядя Гена зізнався нам, що у них немає грошей, і йому було соромно попросити в сусідів, а щоб лікаря викликати - на це теж потрібні гроші", - говорить сусідка Тетяна Парчук, 20-річна мати 2 малюків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У донецькій лікарні померла дівчинка, яку морили голодом батьки

"За 4 роки я лікаря або медсестру у нас в бараку не бачила жодного разу. А якщо якийсь екстрений випадок, тоді ми дзвонимо в "швидку ", - каже 21-річна Юлія Леговская, синові якої 2 роки.

Будинок, в якому заморили голодом Настю, - це одноповерховий барак по сусідству з промисловою зоною, сміттєзвалищем і залізничною колією. У ньому без опалення, без газу, без центрального водогону і без каналізації живуть 26 осіб, у тому числі - п'ятеро малолітніх дітей віком до 4 років (до смерті Насті в бараку жили шість малюків). За словами мам, з нового року їх прикріпили до поліклініки № 2 Пролетарського району Донецька, але там дітям з сімей низького соціального статусу зовсім не раді.

Як розповів головлікар Сергій Ніколаєнко, в Донецьку не вистачає дільничних педіатрів та медичних сестер, штати поліклінік недоукомплектовані. За чинним вимогам МОЗ, без обов'язкової реєстрації в районній поліклініці новонароджених не виписують з пологового будинку. Але патронаж обмежується обов'язковим відвідуванням новонароджених на дому лише в перший місяць життя. Надалі обов'язок щомісяця з'являтися в поліклініку з дитиною, здавати аналізи, робити щеплення і проходити огляди у профільних фахівців лягає на батьків.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку заморили голодом шестимісячну дівчинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути