понеділок, 14 березня 2011 13:05

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

У Японії кораблі застрягали на дахах будинків
29

Фото: Фото: Reuters

Японія за допомогою рятувальників з більш ніж 70 країн намагається впоратися з наслідками потужного землетрусу. У цей час національні метеослужби попереджають, що в найближчі три дні можуть відбутися повторні поштовхи силою 7 балів і вище. Ймовірність - 70%. Це менше магнітуди основного землетрусу - 9,0, проте більше, ніж сила всіх повторних поштовхів за минулі вихідні.

У понеділок японські острови знову трясло - черговий поштовх магнітудою 5,2 стався в центральній частині головного острова Хонсю, у районі префектур Нагано і Ніїгата. Його осередок був на глибині 40 км на території префектури Нагано. Землетрус відчувався і в Токіо, де знову хиталися будівлі. Про жертви і руйнування не повідомляється.

За кілька годин до цього Токіо і прилеглі префектури потряс землетрус магнітудою 6,2, осередок якого залягав біля узбережжя префектури Ібаракі на глибині 10 км під дном Тихого океану.

Всього в понеділок, за даними Геологічної служби США, біля східного узбережжя Японії сталося більше 20 повторних землетрусів магнітудою від 4,6 до 6,2. За даними місцевої влади, підтверджена кількість загиблих в результаті землетрусу склала більше 4,5 тисячі осіб. Ще десятки тисяч вважаються зниклими без вісті.

У неділю офіційні особи повідомили, що підсумкове число жертв може зрости до 10 тисяч осіб і навіть більше. Сотні тисяч тих, які вижили, позбулися даху і шукають тимчасового притулку в спеціально створених центрах екстреної допомоги. У деяких постраждалих районах вже три ночі поспіль мешканці змушені проводити на вулиці при температурах нижче нуля градусів.

За даними на понеділок, близько 2 мільйонів будинків, як і раніше залишаються без електрики, 1,5 мільйона - без питної води. Гуманітарні організації попереджають, що якщо вчасно не допомогти жителям важкодоступних та віддалених районів, число жертв може значно перевищити всі прогнозовані цифри.

Зараз ви читаєте новину «У Японії кораблі застрягали на дахах будинків ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути