понеділок, 17 червня 2013 16:52

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

Турецька влада погрожує вивести війська

Турецька влада погрожує вивести війська
Фото: Reuters

Віце-прем'єр уряду Туреччини Бюлент Аріндж (B?lent Ar?n?) 17 червня заявив, що на розгін акцій протесту в різних містах країни може бути спрямована армія.

За словами чиновника, влада готова піти на цей крок, якщо поліцейських зусиль з придушення народних хвилювань буде недостатньо.

"Ми зобов'язані припинити незаконні акції протесту. Якщо не вистачає поліції, за справу візьметься жандармерія. Якщо ж і цього буде недостатньо, ми задіємо армію. Всі ці структури абсолютно легальні", - заявив Аріндж.

Крім цього він сказав, що поліція діє в рамках закону, а всі скарги на дії правоохоронних органів не мають під собою ніяких підстав. Чиновник також відмовився вважати протести проти чинної влади законними, оскільки, за його словами, акції на захист стамбульського парку Гезі давно переросли в "злочинні збіговиська" людей, яким немає ніякого діла до захисту природи.

Тим часом міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер заявив, що не звертався з проханням про підтримку до збройних сил. За його словами, такої необхідності поки немає.

Турецька воєнізована жандармерія виконує функції внутрішніх військ. Вона підпорядковується не главі оборонного відомства, а міністерству внутрішніх справ. За словами Гюлера, використання цієї структури для розгону демонстрантів - абсолютно звичайне явище, в якому немає жодної сенсації.

Останні кілька днів турецькі демонстранти у соціальних мережах і приватних розмовах ділилися інформацією про те, що поліція вже не справляється з протестами, тому на допомогу МВС незабаром може прийти міністерство оборони.

Антиурядові демонстрації, які розпочалися з протесту проти вирубки стамбульського парку, йдуть у Туреччині вже 20 днів. За цей час жертвами зіткнень з поліцією стали вже п'ятеро осіб, тисячі отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «Турецька влада погрожує вивести війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути