понеділок, 17 жовтня 2022 06:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Три країни ЄС просять Захід допомогти Україні зі спецтрибуналом для керівництва РФ

Три країни ЄС просять Захід допомогти Україні зі спецтрибуналом для керівництва РФ
Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви підписали звернення про створення спецтрибуналу. Фото: novyny.live

Три країни Євросоюзу закликали міжнародну спільноту допомогти Україні зі створенням спецтрибуналу для покарання РФ за злочин агресії.

Відповідне звернення підписали міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви. Текст документа опублікований на сайті МЗС Латвії.

Дипломати нагадують, що жорстокі напади Росії на Україну тривають. А нещодавній масований ракетний обстріл цивільних об'єктів є лише епізодом у терористичній кампанії РФ. Тому ЄС повинен діяти для того, щоб відповідальність агресора за жахливі злочини залишалася в центрі європейської політики.

"Міжнародний порядок, заснований на правилах, який ми всі прагнемо захищати, не може вижити, якщо існує безкарність за діяння, які його найбільш відверто порушують – геноцид, військові злочини, злочини проти людяності та злочини агресії", ‒ йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злочини росіян в Ізюмі: Чехія закликала створити міжнародний трибунал

Країни Балтії закликають, зокрема, продовжувати підтримувати розслідування, які проводяться Україною та іншими державами і Міжнародним кримінальним судом. Останній відіграє ключову роль у зборі доказів воєнних злочинів.

"Створення Спеціального трибуналу доповнило б роль МКС. У той час як МКС буде переслідувати осіб за військові злочини, геноцид і злочини проти людяності, основною відповідальністю Спеціального трибуналу буде злочин агресії", ‒ йдеться у документі.

Дипломати зазначають, що нині не існує міжнародного суду чи трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво Росії за вчинення злочину агресії проти України. Тому й необхідно створити Спеціальний трибунал.

"Ключові натхненники, підбурювачі та посередники цієї смертоносної агресії не можуть уникнути правосуддя лише через прогалину в міжнародній кримінальній юрисдикції", ‒ стверджують автори звернення.

Спеціальний трибунал, який займатиметься розслідуванням злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні, має доповнити діяльність Міжнародного кримінального суду. Це буде історичний прецедент такого ж масштабу, як війна РФ проти України, заявив президент Володимир Зеленський.

У питанні створення міжнародного трибуналу щодо воєнної агресії Російської Федерації проти України помітний серйозний прогрес. Уже вдалося домогтися того, що більшість партнерів України згодні, що РФ необхідно судити за рамками Міжнародного кримінального суду, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Три країни ЄС просять Захід допомогти Україні зі спецтрибуналом для керівництва РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути