четвер, 11 квітня 2013 16:24

Торік на міліціонерів поскаржились більше 100 тисяч українців - Amnesty International

Торік на міліціонерів поскаржились більше 100 тисяч українців - Amnesty International
Фото: news.pn

Проти 438 міліціонерів у 2012 році було порушено 320 кримінальних справ. Загалом на дії міліції до прокуратури України надійшло 114 474 скарг, розслідували лише 1 750. Таку статистику оприлюднила міжнародна організація "Amnesty International".

Представники організації вважають, що прокуратура не справляється зі своїм завданням розслідувати і притягувати до відповідальності правоохоронців, які скоюють злочини.

"Це не всі заяви, які стосуються виключно тортур, або жорстокого поводження. Певні заяви стосуються дій міліції, які не є кримінальним злочином, а вимагають дисциплінарних санкцій. Ми цитуємо цю цифру, щоб показати, якій маленький відсоток від цієї кількості дійсно розслідується. Особливо ми підкреслюємо, як складно в Україні скаржитися проти міліції і як мало людей наважується на це", - розповів Давід Діаз-Жожекс, заступник директора Amnesty International по Східній Європі.

Представники організації наголосили, що такі дані офіційно надала Генеральна прокуратура України. Проте у Міністерстві внутрішніх справ цю статистику заперечують і наголошують, що правоохоронці реагують на заяви громадян стосовно міліцейського свавілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Amnesty International вимагають створити в Україні орган захисту від міліції

"Озвучена стотисячна цифра незаконного катування не відповідає дійсності. Версія про нереагування міліції і байдуже ставлення до катування і насильства жодною мірою не відповідає дійсності. Це роздмухування ворога, що міліція - це суцільна катівня і загроза для громадян. Всі скарги на протиправну поведінку працівників міліції вносять до єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочинається власне кажучи розслідування", - розповів Богдан Лизогуб, начальник інспекції з особового складу МВС.

І додав, що за статистикою, засуджених міліціонерів більше, ніж виправданих. І оприлюднив, що за катування у 2012 році було засуджено 6 працівників міліції, за перевищення влади - 97 міліціонерів. У 2011 році було засуджено 10 працівників міліції за катування і 87 за перевищення влади.

"Ми не заперечуємо проблематики катування жодною мірою і не відгороджуємось від неї. Навпаки, чим більше ми будемо знати про цю проблему, тим більше вірогідності її усунення. Дозволю собі припустити, що у цієї потужної міжнародної організації є іміджевий інтерес захисника", - додав Лизогуб.

Зараз ви читаєте новину «Торік на міліціонерів поскаржились більше 100 тисяч українців - Amnesty International». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути