неділя, 16 вересня 2018 09:00

Страшна пожежа у таборі забрала життя трьох дівчаток

Автор: Радіо Свобода
  Корпус №5  вигорів за лічені хвилини.   Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі
Корпус №5 вигорів за лічені хвилини. Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі

16 вересня торік у Одеському дитячому оздоровчо-спортивному таборі "Вікторія" сталася трагедія. Загинуло троє дівчаток. Ще троє дітей скалічилися. Причина займання досі не встановлена.

Ніч трагедії

У таборі були 150 дітей і 62 працівники. Близько опівночі зайнялося в дерев'яному корпусі №5, де перебували 42 вихованці будинку творчості "Промінь" і художній керівник ансамблю "Адель" Тетяна Єгорова. Діти прокинулися від диму та криків. Хто міг – вибігав на вулицю через двері. Інші вистрибували з вікон. За кілька хвилин на місце прибули рятувальники, проте гасити пожежу не було чим, пожежні гідранти були пусті. Корпус вигорів за лічені хвилини. Загинули троє дівчат із кімнати №11 на другому поверсі — 8-річна Софія Мазур, 9-річна Анастасія Кулинич і Сніжана Арпентій, 12 років.

Ще троє дітей отримали травми. У 11-річної дівчинки, яка вистрибнула з вікна, тріснули три хребці. Її ровесник отруївся чадним газом. У 15-річної Катерини Ной були опіки ніг і верхніх дихальних шляхів. Вона витягла з вогню восьмеро дітей віком 8–10 років.

Напередодні пожежі одна із загиблих дівчат дзвонила матері та благала забрати її. Мовляв, скучила за котиком

Загоряння почалося в кімнаті художнього керівника ансамблю — під кімнатою №11.До того діти та дорослі скаржилися, що вода у корпусі билася током. Щовечора спрацьовувала пожежна сигналізація, розповідали діти. За кілька годин до трагедії її вимкнули.

Автор: РІА Новини
  Батьки загиблих дітей на місці трагедії
Батьки загиблих дітей на місці трагедії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директора "Вікторії" з суду забрала "швидка"

Перебіг розслідування

Поліцейські оголосили підозру виховательці-відповідальній за техніку безпеки Наталії Янчик і Петросові Саркосяну. Він очолював табір 20 років. Коли дізнався про пожежу, в нього стався серцевий напад.

Суди по директорові ще тривають. Наталія Янчик отримала 3 роки позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Крім того, протягом двох років їй заборонено обіймати посади, пов'язані з технікою пожежної безпеки. Таке рішення виніс Київський районний суд Одеси 24 квітня цього року.

В судових засіданнях Янчик заявляла, що стала відповідальною за техніку безпеки за наполяганням заступника директора комплексу Тетяни Ланіної. Вихователька стверджувала, що з серпня 2017 року фактично не працювала у "Вікторії" і буквально напередодні пожежі повинна була отримати відповідні документи, що підтверджують звільнення.

Роковини трагедії

Остаточна причина займання у таборі досі не встановлена. До справи долучили міжнародних незалежних експертів на вимогу Олексія Мазура, батька загиблої дівчинки.

"Для нас було важливо, щоб це не були підконтрольні державним органам експерти, тому що державна експертиза нічого не встановила, ні причину пожежі, нічого більше", - каже Олексій Мазур.

Автор: Bigmir.net
  Незалежні експерти ще раз розбирають згарище в таборі
Незалежні експерти ще раз розбирають згарище в таборі

Члени батьківського комітету танцювального колективу "Адель" ініціювали передачу справи про трагедію в таборі "Вікторія" до головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ. Справа розслідується вкрай некомпетентно, вважає член батьківського комітету ансамблю "Адель" Гліб Єгоров.

"Ми вимагаємо відсторонити голову слідчого управління поліції в Одеській області Сергія Шайхета від справи та передати її в главк під безпосередній контроль Генеральної прокуратури", - заявив він.

Справу "Вікторії" вимагають передати під контроль Генеральної прокуратури

Така позиція батьків базується на тому, що слідство по трагедії у таборі "Вікторія" просувається вкрай повільно і непрофесіонально.

"Ми ще у лютому вимагали притягнути до відповідальності вожатих табору, які фактично залишили дітей без нагляду, але цього не сталося. Провадження було відкрито лише у серпні", - заявив Єгоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі віце-мер пішла на пенсію після пожежі у таборі

Тим часом незалежні експерти ще раз розбирають згарище в таборі. На місці були знайдені обгорілі фрагменти дитячих тіл – зуби та кістки. Їх мають передати на експертизу, проте є сумніви, що вдасться встановити, кому із загиблих вони належать. Рештки довгий час пролежали на вулиці.

Також на місці трагедії виявили ще один кип'ятильник, але не в тій кімнаті, з якої розпочалася пожежа. Його передали правоохоронцям.

Автор: Слідство.Інфо
  Незалежні експерти ще раз розбирають згарище в таборі. На місці були знайдені обгорілі фрагменти дитячих тіл – зуби та кістки. Також був знайдений ще один кип'ятильник
Незалежні експерти ще раз розбирають згарище в таборі. На місці були знайдені обгорілі фрагменти дитячих тіл – зуби та кістки. Також був знайдений ще один кип'ятильник

"Виявлення цих фрагментів, хоч і звучить цинічно, жодним чином не впливає на перебіг розслідування і на факти. Треба встановити, чи існує причинно-наслідковий зв'язок", - зазначив очільник поліції Одещини Дмитро Головін.

Без офіційного "паперу" неможливо говорити про те, важливий доказ чи ні. На його думку, це стосується як останків дітей, так і другого кип'ятильника.

Кілька сотень людей прийшли попрощатися із 12-річною Сніжаною Арпентій і Софією Мазур, 8 років. Їх ховали в Одесі 27 вересня торік. Із третьою загиблою 9-річною Анастасією Кулинич прощалися 25 вересня. Поховали дівчинку в селі Троїцьке Біляївського району на Одещині. Усіх трьох ховали в закритих трунах.

Зараз ви читаєте новину «Страшна пожежа у таборі забрала життя трьох дівчаток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути