середа, 05 жовтня 2022 16:33

Спецтема: Війна Росії проти України

США радять Україні звільнити південь до зими – ЗМІ

США радять Україні звільнити південь до зими – ЗМІ
США радять Україні звільнити від російських окупантів південні регіони включно з Херсоном до настання холодів. Фото: Генштаб

США радять Україні звільнити від російських окупантів південні регіони включно з Херсоном до настання холодів, коли будь-яке просування уповільнюється.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times. Наголошується, що довгострокова катастрофа для України полягає в тому, що Росія перекриває їй доступ до води від Маріуполя до Одеси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: українська армія швидко рухається на півдні

"Джерелом життєвої сили України є її доступ до Одеси, тому для них важливо бути у наступальній позиції, а не тільки в оборонній на півдні", – пояснив демократ зі сенатського комітету з міжнародних справ Кріс Мерфі.

Західні союзники розглядають звільнення тимчасово захопленого Херсона як вирішальне випробування для України.

"Якщо ви можете контролювати Херсон, ви, безумовно, зможете створити перешкоду доступу до Одеси, чого, наскільки я розумію, росіяни хотіли досягти", – розповів високопоставлений військовий представник США.

У матеріалі наголосили, що українці погодилися, що найближчі тижні матимуть вирішальне значення для їхньої кампанії зі звільнення земель на півдні.

Американські військові підрахували, що можливості деокупації Херсона якщо і з'являться, то вже з середини листопада.

Повідомляється, що Збройні сили України просунулися на північний схід від міста і зайняли плацдарм на Дніпрі. Також українці просуваються у бік Херсона з півночі, але повільніше, повідомив інший представник міноборони США.

"Їм потрібно щось зробити з Херсоном найближчим часом. Це піднімає моральний дух українців і військових, а також свідчить про те, що як навчання, так і надання обладнання використовуються найкращим чином", – заявив один із західних дипломатів.

Сполучені Штати радять Україні відбити у росіян південь до настання холодів, оскільки взимку земля у цьому регіоні буде дуже вологою.

Там зазначаються, що в таких умовах обом арміям буде важко маневрувати, що вимагатиме від них триматися основних доріг, а отже – незахищеної зони.

Водночас болото надає перевагу стороні, що обороняється, бо їй не доведеться переміщуватися по суші так, як це роблять сили, що наступають.

У статті наголошують, що Росія зміцнила оборону на півдні, через що наступ ЗСУ буде важчим.

"Ось тут і знадобиться математика. Вимагатиметься переважаюча сила, щоб туди проникнути", – пояснив представник НАТО.

Водночас у Пентагоні наголосили, що російські війська відчувають труднощі з інфраструктурою і матеріально-технічним забезпеченням, і Київ це може використати у своїх інтересах.

"Українцям треба подумати, використовуючи свою розумну, гнучку спеціальну підготовку, яку вони отримали від нас і наших союзників, щоби зрозуміти, як маніпулювати росіянами, щоб вони поступилися деякою перевагою на землі", – відповіла ексвисокопосадовець Пентагону за президентства Барака Обами Евелін Фаркас.

ЗСУ ведуть активні бої і закріплюються на вже звільнених територіях, повідомляли в об'єднаноному координаційному пресцентрі Сил оборони півдня.

Українській армії вдається досягати стратегічних завдань на трьох напрямках, заявили у міністерстві оборони США.

Від російських окупантів вже звільнили 1534 населені пункти.

Зараз ви читаєте новину «США радять Україні звільнити південь до зими – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути