Ексклюзиви
понеділок, 27 березня 2023 11:02

Спецтема: Війна Росії проти України

"Спакували" зрадників, які готували ракетні удари по об'єктах Укрзалізниці

"Спакували" зрадників, які готували ракетні удари по об'єктах Укрзалізниці
Один із зрадників використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста. Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ, яка готувала ракетні удари по об'єктах Укрзалізниці і підбирала кадри в адміністрації окупантів.

До складу групи входило восьмеро місцевих жителів у Харківській та Донецькій областях, повідомила 27 березня пресслужба СБУ.

"Один із них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста. Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів. У зоні особливої уваги ворога були маршрути руху військових ешелонів і розташування залізничних станцій, на яких розвантажують озброєння ЗСУ", – ідеться в повідомленні.

Також ворожі агенти розвідували локації складів із боєприпасами, вогневих позицій, блокпостів та фортифікаційних споруд українських військ у прифронтових районах сходу України та на Дніпропетровщині. Під час тимчасової окупації Ізюма і Балаклеї фігуранти підбирали кандидатів до складу місцевих окупаційних адміністрацій.

Контррозвідники СБУ затримали чотирьох учасників ворожої мережі. Ще четверо перебувають на території країни-агресорки. Щодо них тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували приховані активи дружини Медведчука на сотні мільйонів

"Агентурна мережа була сформована двома кадровими співробітниками ФСБ до початку повномасштабного вторгнення. До її складу увійшов агент, який раніше був завербований почесним консулом РФ у Харкові. Після 24 лютого минулого року ФСБ активувала свою агентуру для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. У їхніх помешканнях виявлено російську символіку та прокремлівську літературу", – звітує СБУ.

Затриманим уже повідомили про підозру в державній зраді. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Служба безпеки України викрила в Одесі ще двох інформаторів російських спецслужб, які розвідували позиції української протиповітряної оборони.

Ворожі поплічники збирали розвіддані про місця розташування підрозділів Сил оборони і стратегічно важливих об'єктів критичної інфраструктури на території регіону. Насамперед їх цікавила інформація про переміщення колон з військовою технікою, а також позиції систем ППО ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «"Спакували" зрадників, які готували ракетні удари по об'єктах Укрзалізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути