понеділок, 25 березня 2024 20:30

Щодо голови Антимонопольного комітету відкрили справу. Його родина за три роки придбала майна на 70 млн грн - ЗМІ

Щодо голови Антимонопольного комітету відкрили справу. Його родина за три роки придбала майна на 70 млн грн - ЗМІ
Павло Кириленко керував Донецькою ОДА у 2019-23 роках. Торік у вересні очолив Антимонопольний комітет. Фото: Facebook.com/pavlokyrylenko.amcu

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями "незаконне збагачення" і "декларування недостовірної інформації".

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня - наступного дня після виходу матеріалу журналістів програми "Схеми: корупція в деталях", в якому повідомили, що родина Кириленка у 2020-23 роках придбала нерухомість та автівки загальною ринковою вартістю понад 70 млн грн. Про це повідомили "Радіо Свобода".

Йдеться про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 кв. м офісної нерухомості у столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва і четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Салон краси і п'ятизірковий парк-готель: як "слуга народу" Тищенко під час війни "освоює" Ужгород

Журналісти з'ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, посадовець не вказував у декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

За інформацією "Схем", елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну державну адміністрацію та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі Кириленко заявив, що джерело статків - стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу "Стирол" у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалось.

"Схеми" з'ясували, що Кириленко не вказав у декларації майно, яким користується він і його родина. Йдеться про чотирикімнатну квартиру у Києві площею у майже 200 кв. м, де посадовець мешкає із сім'єю, а також автомобіль BMW X3, на якому пересувається дружина Кириленка.

Досудове розслідування здійснюють детективи НАБУ.

Мінімальна санкція кримінальної стаття "декларування недостовірної інформації" передбачає штраф, максимальна - позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Покарання за статтею "незаконне збагачення" передбачає позбавлення волі від п'яти до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, нагадують журналісти. При цьому, ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно, йдеться в розслідуванні.

У вересні Верховна Рада призначила Павла Кириленка головою Антимонопольного комітету. До цього він очолював Донецьку обласну військову адміністрацію з липня 2019 року.

Раніше АМКУ очолювала Ольга Піщанська, яка обіймала посаду з липня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Щодо голови Антимонопольного комітету відкрили справу. Його родина за три роки придбала майна на 70 млн грн - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути