понеділок, 03 червня 2013 10:24

Щоб запобігти новій пожежі, у будинку на Шулявці треба переробляти фасад - архітектор
5

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Столичний архітектор Георгій Духовичний пояснив, яким чином сталося так, що десятки поверхів висотки на вул. Гетьмана, 1Б загорілися буквально за лічені секунди.

Про це він сказав на місці події біля будинку на Шулявці.

"Уся ця утеплююча плитка, якою покритий будинок, має нерозірвані по вертикалі повітряні прошарки. І створюється так званий камінний ефект, - говорить архітектор. - За рахунок великої висоти будинку і підсмоктування повітря знизу, а також досить серйозної повітряності наверху, висхідні потоки повітря роздуваються так, що, я думаю, все це відбулося буквально за лічені секунди".

На думку фахівця, у цих будинках житлового комплексу "Місто мрії" треба переробити фасад, аби надалі запобігти повторенню виникнення пожежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пожежники дісталися лише 12-го поверху, далі все горіло само по собі" - очевидець пожежі на Шулявці

"Це повинен робити той підрядник, який побудував цей будинок, який продав ці квартири, й у процесі будівництва, вочевидь, змінив утеплювач на більш дешевий. Тепер повинен якимось чином виправляти це все. Або ж будинок виселяти і повертати людям гроші. Але, безумовно, треба з цим щось робити", - переконаний Духовичний.

Він також додав: "Чи варто жити на пороховій бочці... Я би гарно подумав на місці цих людей уже після першої пожежі. А от що буде після другої – важко передбачити. Адже те, що тут відбулося – просто немає слів. Я дійсно не можу зрозуміти, як таке може бути, щоб на одному і тому ж будинку після першої пожежі не вжили заходів, аби запобігти її повторенню".

Нагадаємо, 30 травня горів 25-поверховий будинок у Києві на вул. Гетьмана 1Б. Жертв і постраждалих немає. Встановлено, що горіла зовнішня обшивка будівлі. За попередніми даними експертів, причиною виникнення пожежі став викинутий недопалок на побутове сміття.

Зараз ви читаєте новину «Щоб запобігти новій пожежі, у будинку на Шулявці треба переробляти фасад - архітектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути