Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2022 21:50

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗМІ повідомили про 30 росіян, які наводили ракети по Україні
5

Видання The Insider, Bellingcat і Der Spiegel повідомили, хто в армії російських окупантів наводить ракети на цивільні об'єкти в Україні.

ЗМІ повідомили про секретний підрозділ у складі головного обчислювального центру збройних сил РФ. Прізвища окупантів опублікував The Insider.

Ідентифікували 30 російських військових, більшість з яких – молоді чоловіки і жінки. Встановили імена і посади.

ЗМІ дізналися, що всі ракетники, що зараз на службі у головному обчислювальному центрі, зареєстровані як такі, що проживають і працюють за адресою Знам'янка, 19, у Москві – офіційною адресою Генштабу Збройних сил Росії.

Автор: theins.ru
 

Журналісти вивчили метадані телефонних розмов начальника центру генерал-майора Роберта Баранова. Повідомляють, що кожен раз перед запусками крилатих ракет у період з 24 лютого по кінець квітня йому телефонували з одного конкретного номера, і він належить полковнику Ігорю Багнюку, зареєстрованому за тією ж адресою, що й інші встановлені офіцери ГОЦ – на Знам'янці, 19.

Багнюк інтенсивно спілкувався з понад 20 військовими інженерами і айтішниками з ГОЦ.

"Крім того, проаналізувавши ці дані, ми змогли пов'язати багато окремих ударів крилатими ракетами з конкретними підрозділами ГОЦ і виявили кореляцію між типом ракет і конкретними співробітниками ГОЦ", – пишуть.

Автор: theins.ru
 

Виявлений ЗМІ підрозділ ГОЦ складається з трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу високоточних ракет:

ЗМ-14 – ("Калібр", морського базування) – майор Іван Попов, майор Матвій Любавін, лейтенант Катерина Чугунова, капітан Сергій Ільїн, капітан Юрій Ніконов, старший лейтенант Дмитро Тихонов;

9М728 (він же Р-500, оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер" (наземного базування) – майор Павло Обухов, капітан Ельвіра Обухова, майор Микита Поплавський, капітан Віктор Яскелайнен, лейтенант Олександр Григорян, лейтенант Володимир Петров;

Х-101 (повітряного базування) – капітан Артем Чернов, капітан Олексій Бетехтін, майор Андрій Іванютін, майор Микита Поплавський.

І глава ГОЦ генерал Роберт Баранов, полковник Ігор Багнюк з підрозділу цілевказівок і підполковник Антон Тимашинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал з Москви, полковник з Уссурійська, прапорщик з Хабаровська: воєнних злочинців звели в одну базу

ЗМІ опублікувало фото маршрутно-обчислювального блоку ГОЦ, що стоїть перед будівлею міністерства оборони РФ у Москві.

Автор: theins.ru
  У першому ряду Артем Лубов, крайній праворуч – Ігор Багнюк.
У першому ряду Артем Лубов, крайній праворуч – Ігор Багнюк.

Російські іженери, які програмують траєкторії керованих ракет – це як професійні військові, так і люди з цивільними професіями, пов'язаними з IT.

Командир ГОЦ Ігор Багнюк народився в 1982 році у Ризі, в 2004 році закінчив Серпуховський філія академії РВСП, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет. У 2010 році його не перевели до Москви для служби в ГОЦ.

Автор: theins.ru
  Ігор Багнюк нагороджений медалями за участь у військовій операції в Сирії.
Ігор Багнюк нагороджений медалями за участь у військовій операції в Сирії.

Медалі на його фото, отриманої від одного із співробітників ГОЦ, показують, що Багнюк був нагороджений медаллю "За участь у бойових діях в Сирії". Ця медаль вручається російським військовослужбовцям з 2015 року (Росія не раз використовувала керовані ракети у Сирії, наприклад, при ударах по Алеппо у 2016 році).

Багнюк – не єдиний співробітник ГОЦ, який відзначився в Сирії, з'ясували розслідувачі.

Так, наприклад, на опублікованій Кремлем фотографії зустрічі президента РФ Володимира Путіна і Башара Асада у Дамаску в січні минулого року у російському військовому командному центрі в Сирії, можна виявити майора Андрія Іванютіна, члена підрозділу ГОЦ, з яким Багнюк активно спілкується під час повномасштабної війни.

Автор: theins.ru
  Майор Андрій Іванютін (угорі ліворуч)
Майор Андрій Іванютін (угорі ліворуч)

Напередодні масованого ракетного удару 10 жовтня по Україні була помічена телефонна активність Багнюка і його підлеглих, починаючи з 2 жовтня і закінчуючи 9-м.

В останню дату інженерам-навідникам було здійснено 11 дзвінків. Це свідчить про те, що ці удари планувалися мінімум тиждень, повідомило ЗМІ.

"9 жовтня безпосередньо перед ракетними ударами Багнюк послідовно обдзвонив трьох офіцерів-інженерів з групи ГОЦ, кожен з яких спеціалізувався на одному з трьох типів крилатих ракет", – пишуть.

Багнюк телефонував капітану Олексію Михайлову, потім – майору Матвію Любавіну. Причому останньому на стаціонарний робочий телефон після 15:00, і той перебував на робочому місці у неділю після 15:00.

Після майже двогодинної паузи о 17:10 Багнюку зателефонував один із заступників командира ГОЦ полковник Євген Капшук. Одразу після розмови з начальником Багнюк зателефонував старшому лейтенанту Ользі Чесноковій, члену підгрупи, що спеціалізується на крилатих ракетах повітряного базування Х-101. Багнюк двічі поспіль телефонував Чесноковій о 17:16 і 17:17, а потім перетелефонував своєму начальнику полковнику Капшуку о 17:20.

Таким чином у проміжок між 15:17 і 17:17 Багнюк зв'язався з офіцерами кожного з підрозділів, що спеціалізуються на трьох типах ракет, які запустили по цілях в Україні на наступний ранок, повідомило ЗМІ.

Після цього Багнюк вирушив у свій кабінет на Знам'янці, 19, у штаб-квартирі Генштабу. Там він перебував, судячи з метаданих, до пізнього вечора. Останній раз зателефонував начальнику ГОЦ генералу Баранову о 21:15, після чого поїхав додому. Повернувся у кабінет о 5:30 ранку 10 жовтня.

Журналісти встановили зв'язок між дзвінками Багнюка його вищому керівництву з майбутніми великомасштабними ракетними атаками по території України.

У липні журналісти з'ясували прізвища росіян-командирів ворожих підводних човнів, з яких обстрілювали Україну.

Також ЗМІ вирахували солдат 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ РФ, більше відомої як "бучанські різники".

Журналісти встановили, хто з російських військових керував захопленням Запорізької атомної електростанції.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ повідомили про 30 росіян, які наводили ракети по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути