пʼятниця, 06 січня 2012 11:05

Серія терактів у Багдаді забрала життя 78 людей
8

Фото: Фото: Reuters

В Іраку число загиблих від серії вибухів збільшилося до 78 людей, ще понад сто отримали поранення.

Два сильні вибухи прогриміли в Багдаді, в районі Мадінат-Садр на сході столиці, де проживають мусульмани-шиїти, напередодні в ранковий час пік. Спочатку злетів у повітря замінований мотоцикл біля автобусної зупинки. Через півгодини в тому ж районі Багдада була підірвана закладена біля дороги бомба. Трохи пізніше два вибухи пролунали район Ель-Казимія на півночі міста.

А через кілька годин на півдні Іраку в провінції Ді-Кар вибуховий пристрій спрацював у натовпі паломників шиїтів. Загинули більше 40 людей. За даними ИТАР-ТАСС, шиїти виконували релігійні ритуали, приурочені до траурних церемоній "Арбаїн" в пам'ять про шанованого ними імама Хусейна, який загинув у 680 році.

Вилазка терористів була здійснена через два тижні після терактів 22 грудня, які забрали життя 63 людей. Тоді чотири начинені вибухівкою машини і десять вибухових пристроїв були підірвані з невеликою різницею в часі в різних кварталах іракської столиці. Крім того, екстремісти також обстріляли деякі з них з мінометів. Головним чином, атакам піддалися населені переважно шиїтами райони.

Теракти були здійснені в ранкові години, коли багато жителів Багдада прямували на роботу. Найбільш сильний вибух стався в центральному районі Ель-Каррада, де розташовано безліч магазинів, установ і готелів. Там у повітря злетів замінований автомобіль, внаслідок чого загинули близько 20 іракців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терорист-смертник підірвав шиїтський мавзолей в Кабулі: загинули 48 людей

За роки війни в Іраку загинули 162 тис громадян, 79% з яких були цивільними особами. У ході бойових дій загинули 4474 військовослужбовців США. У 2011 році в результаті терактів і вибухів в Мосулі загинули 128 цивільних осіб і 176 поліцейських. Вибухи гримлять майже щодня в різних містах країни. Жертвами дій бойовиків найчастіше стають мирні громадяни.

Відразу після завершення в середині грудня процедури виведення з Іраку американських військ в країні почалася політична криза. Користується підтримкою сунітів ліберально-патріотичний блок "Аль-Іракія", який звинуватив шиїта аль-Малікі в узурпації влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іраку терорист-смертник убив 25 людей і поранив більше 70

Політична криза в Іраку посилилася після того, як судовий комітет країни видав ордер на арешт віце-президента, лідера Ісламської партії, що входить в "Аль-Іракію" Тарека аль-Хашимі.

Іракці побоюються повторення подій 2006 року, коли в країні розгорілася запекла боротьба між різними етнічними і релігійними верствами населення, яка поставила країну на межу розколу і громадянської війни. Минула в середу зустріч основних політичних блоків країни закінчилася безрезультатно.

Зараз ви читаєте новину «Серія терактів у Багдаді забрала життя 78 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути