Ексклюзиви
пʼятниця, 02 грудня 2022 15:07

Сейм Польщі провалив голосування за визнання Росії спонсором тероризму ‒ що сталося

Сейм Польщі провалив голосування за визнання Росії спонсором тероризму ‒ що сталося
Польський Сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Фото: eurointegration.com.ua

Сейм Польщі не зміг ухвалити резолюцію про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм.

Голосування не відбулося через те, що правляча партія захотіла внести до рішення поправку, яку заблокувала опозиція. Про це повідомляє PAP.

Фракції та групи одностайно підтримали резолюцію під час обговорення. Але проблеми почалися, коли було внесено поправку про загибель президента Польщі Леха Качинського.

"Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів і членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) в Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, які перебували на борту, зокрема президент Польщі Лех Качинський, польські чиновники, високопосадовці польських військових і військових командирів країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту", ‒ йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні – зброя, Росії – санкції і ніяких віз. Сім міністрів зробили заяву після візиту у Київ

Після внесення цієї поправки опозиція попросила про перерву. Але її клопотання відхилили. Доповідач комітету із закордонних справ Павло Коваль із опозиційної Громадянської коаліції оцінив поправку як таку, що "руйнує компроміс".

Після провалу голосування опозиціонери вимагали поставити на розгляд резолюцію без нової поправки. Із їхніх місць лунали вигуки: "російська агентура!". У результаті спікер назвала ситуацію скандалом та перейшла до наступних голосувань.

Провал голосування здивував міністра європейських справ Польщі. Виявилося, що Шимон Шиньківський вель Сенк приїхав на голосування прямо з аеропорту, щоб не пропустити розгляд важливої резолюції.

"Мене тим більше дивує таке ставлення, оскільки міжнародні інститути, зокрема Європарламент у 2015 році, потім Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні 2018 року, потім Європарламент в іншій резолюції, ухваленій кілька днів тому, засудили Росію за її дії — звичайно, в 2015 року це був м'якший сенс, але вже тоді у змісті резолюції була згадка про Смоленську катастрофу", ‒ зазначив міністр.

Поки невідомо, коли Сейм знову повернеться до розгляду цієї резолюції.

США поки що не вважають корисним визнання Росії спонсоркою тероризму. Але виступають за подальші санкції та експортні обмеження для РФ. Під час телефонного брифінгу про це сказала постійна представниця США при НАТО Джуліан Сміт.

Парламентська асамблея НАТО 21 листопада визнала Росію державою-терористом. Там також закликали створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії РФ проти України.

Зараз ви читаєте новину «Сейм Польщі провалив голосування за визнання Росії спонсором тероризму ‒ що сталося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути