Ексклюзиви
понеділок, 22 листопада 2021 14:36

Ще один підліток створив фейкову "Дію"
4

У Миколаєві викрили 15-річного розповсюджувача фейкового застосунку "Дія".

Застосунок, який повністю копіював дизайн держзастосунку, юнак продавав у месенджері від 250 грн до 650 грн, повідомляє пресслужба МВС. Кошти надходили на електронний гаманець платіжного сервісу РФ, із якого підліток переказував кошти на картковий рахунок.

"За плату користувачам надавав можливість створити будь-який документ із наявних у "Дії". Генерувався QR-код, але не зчитувався офіційним застосунком. Користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію. До затриманого звернулися понад 30 клієнтів, які встигли придбати підроблену "Дію". Зараз їх встановлюють правоохоронці", - ідеться в повідомленні.

Фото: mvs.gov.ua

Після оплати хлопець надсилав замовнику архів із програмним забезпеченням. Клієнту треба було інсталювати його на смартфон. На сайті авторизувалися понад 1 тис. користувачів.

Під час обшуку правоохоронці знайшли на комп'ютері й смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного застосунку, листування з покупцями, відомості про продаж архіву й отримані кошти. Вживають заходів для блокування всіх каналів розповсюдження фейкового застосунку. А також щодо притягнення до відповідальності осіб, які придбали послугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінцифрі розповіли, чим займається розробник фейкової "Дії"

У жовтні 21-річний житель Запоріжжя створив фейковий застосунок "Дія", у якому можна було створити фальшиві цифрові документи - від паспорта до Covid-cертифіката. Копія не мала нічого спільного з офіційним застосунком, адже в розробника не було доступу до жодного з держреєстрів.

27 жовтня правоохоронці повідомили про затримання хакера. Йому запропонували стажування в Міністерстві цифрової трансформації.

Зараз ви читаєте новину «Ще один підліток створив фейкову "Дію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути