середа, 29 лютого 2012 15:16

Спецтема: Закриття EX.ua

СБУ розшукала загадкових хакерів, які "поклали" державні сайти

СБУ розшукала загадкових хакерів, які "поклали" державні сайти

Співробітники Служби Безпеки України провели роз'яснювальні бесіди з користувачами інтернету, які атакували державні сайти в період з 31 січня по 2 лютого. Можливість порушення кримінальних справ не коментується. Про це повідомив керівник підрозділу СБУ Валентин Петров.

За його словами, в період атак було встановлено близько 5 тис активних користувачів.

"Зі значною частиною ми провели роз'яснювальні бесіди", - сказав Петров.

Він підкреслив, що за дії користувачів мережі, які порушують роботу держорганів, передбачається кримінальна відповідальність, як і за будь-який інший злочин в реальному світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідчого скандальної справи EX.UA із органів не звільняли

Нагадаємо, що після закриття популярного файлообмінника EX.ua МВС в кінці січня, десятки держсайтів працювали з перебоями через масовані DDOS-атаки.

Петров вважав за краще не коментувати питання журналіста про те, чи були заведені кримінальні справи. Він додав, що часто сайти "досили" неповнолітні з домашніх комп'ютерів, коли дізналися, "що закрився їх улюблений EX.ua. І батьки були вкрай здивовані, почувши про те, чим займаються їхні діти".

Петров додав, що за 2011-початок 2012 року на сайти держорганів було скоєно 105 спланованих атак угрупованнями з Ірану, Алжиру та Туреччини. Він підкреслив, що сайти не захищені в достатній мірі. Зокрема, в дата-центрах, де вони зберігаються, часто не передбачені резервні інтернет-канали.

Нагадаємо, що сайт EX.UA був закритий міліцією 31 січня. На закриття найбільшого українського файлообмінника інтернет-громадськість відреагувала негайно. У той же день через DDoS-атаки перестав працювати офіційний сайт МВС. Пізніше в результаті атак перестали працювати офіційні сайти президента, Верховної Ради, Кабміну, СБУ, Нацбанку, а також Партії регіонів. Зі змінним успіхом роботу цих сайтів відновили. "Регіонали" відреагували на хакерські атаки скаргами в СБУ і Генпрокуратуру.

Зараз ви читаєте новину «СБУ розшукала загадкових хакерів, які "поклали" державні сайти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути