понеділок, 25 липня 2022 00:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Шахрайство під час війни: шість найпоширеніших схем і поради, як від них уберегтися

Від початку повномасштабної війни в Україні для шахраїв відкрилося нове "вікно можливостей", через яке можна "непогано поживитися".

Якщо в мирний час шахрайство – злочин кримінальної площини, то під час війни – це більше скидається на мародерство, пише finance.ua.

"Якщо ви стали жертвою аферистів або ж маєте підозри щодо чиєїсь доброчесності, обов'язково повідомте про це правоохоронцям. У разі підозри шахрайських дій в Інтернеті – повідомляйте про них кіберполіцію на [email protected]", – наголосили в матеріалі.

Нижче – найпопулярніші шахрайські схеми, які злочинці почали активно використовувати у воєнний час. Також рекомендації як не стати їх жертвою.

1. Фейковий збір грошей

Збором коштів на потребу українських захисників, переселенців й інших нужденних від 24 лютого почали займатися і пересічні громадяни, які мали змогу закуповувати та доставляти необхідні, часом дефіцитні речі. Проте активізувалися й шахраї.

Одна з показових історій сталася наприкінці квітня. Шахрай Дмитро Попов з Кропивницького опублікував у Facebook оголошення про те, що збирає гроші на мікроавтобус, який нібито необхідний для хлопців з полку "Азов". Жодного стосунку до "Азова" Попов ніколи не мав. Усі кошти, які надходили на картку, привласнював собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спіймали шахраїв, які під виглядом ОВА збирали гроші з підприємців

Як уберегтися

Не перераховуйте гроші абикому. Якщо хочете фінансово допомогти армії, ви завжди можете скористатися офіційними каналами. Якщо ж ви плануєте переказати кошти конкретному волонтеру, то робіть це, якщо довіряєте людині. Якщо людини не знаєте – скористайтеся алгоритм нижче:

Автор: finance.ua
  Зробіть це перед тим, як перерахувати кошти незнайомому волонтеру
Зробіть це перед тим, як перерахувати кошти незнайомому волонтеру

2. Евакуаційні перевезення

Турбуючись про безпеку своїх рідних і близьких, люди готові віддати останнє, щоб уберегти їх. Саме на цьому почутті й грають шахраї, розміщуючи такі оголошення.

18-річний мешканець Ворзель на Київщині під вигаданим жіночим ім'ям розмістив у Telegram оголошення про вивезення громадян до безпечніших місць. На оголошення відгукнувся чоловік, який хотів евакуювати з Києва хвору бабу. Після перерахування передоплати шахраю той зник. Тепер йому загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Як уберегтися

Не перераховуйте кошти, якщо не маєте цілковитої впевненості, куди вони підуть. Евакуаційні рейси з небезпечних районів організовує держава. Вони безплатні. Також є багато небайдужих людей, які власним транспортом вивозять тих, хто цього потребує. Переважно вони гуртуються в тематичних спільнотах у соціальних мережах і передоплати зазвичай не беруть.

Якщо й доведеться щось сплатити за послугу, то тільки по факту, коли людину вивезуть. Не поспішайте переказувати гроші та спробуйте домовитися про фактичний розрахунок.

3. Оренда житла, якого не існує

Війна змусила мільйони українців кинути свої оселі та шукати прихистку деінде. Цим і користуються шахраї.

Вони публікують оголошення про здачу житла в оренду у відносно безпечних регіонах країни та просять зацікавлених вислати передоплату на картку. Аферисти пояснюють необхідність передплати великим попитом. Мовляв, внесена наперед сума стане такою собі гарантією для обох сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сайти для псевдовиплат та "липова" робота – детектив розкрив основні схеми шахрайства під час війни

Як уберегтися

Не переказуйте гроші заздалегідь. Будь-які розрахунки з орендодавцем мають відбуватися лише після того, як ви переконаєтесь: квартира дійсно існує і готова до заселення. Найкраще – укласти письмову угоду про оренду.

У разі виникнення якихось спірних питань, такі документи стануть вам у пригоді. Щонайменше, ви зможете довести, що сплатили певній особі визначену суму. Якщо укласти документ неможливо, то:

- у разі готівкового розрахунку, попросіть орендодавця написати розписку, що взяв у вас гроші;
- під час переказу коштів з картки на картку зазначте призначення платежу: наприклад, "Оренда", або "Сплата за проживання за період…".

4. Фінансова допомога з фішингом

У перші дні повномасштабного вторгнення президент Володимир Зеленський оголосив про старт програми фінансової підтримки – громадяни із зони бойових дій могли подати заявку на отримання 6,5 тис. грн. Заявки приймалися до 31 березня через "Дію", а гроші виплачувалися на картки "єПідтримка". Однак це шахраям не завадило наробити фішингових сайтів-виманювачів карткових даних.

До прикладу. Чоловік отримав в одному з месенджерів посилання, в заголовку якого йшлося про виплати для всіх жителів України. Підозру викликав не тільки заголовок, але й адреса ресурсу. Мабуть, шахраї сподівалися, що не всі знають справжню адресу сайту ТСН. І зверніть увагу на дату – 7 квітня, тобто за тиждень після того, як приймання заявок на отримання 6,5 тис. грн уже закрили.

Автор: finance.ua
  Декотрі отримували SMS-повідомлення зі змістом "Vam narahovana Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu", а далі йшло посилання на один із таких фішингових сайтів
Декотрі отримували SMS-повідомлення зі змістом "Vam narahovana Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu", а далі йшло посилання на один із таких фішингових сайтів

Як уберегтися

Не відкривайте, особливо під час воєнного стану, жодні посилання в месенджерах, соціальних мережах, SMS. Особливо це стосується скорочених посилань. Ви не знаєте, що за ними приховано та куди вони ведуть. Наприклад, посилання "bit.ly".

Не вірте заголовкам, які обіцяють вам якісь виплати. Інформацію про програми підтримки від держави завжди публікують офіційні джерела (домен gov.ua). Не вводьте на сторонніх сайтах дані своєї картки. Навіть якщо ви маєте отримати гроші від держави, така заявка оформлюється через "Дію". Усе підтягується автоматично.

Завжди перевіряйте інформацію з SMS. Час, що ви витратите, поґуґливши або зателефонувавши в банк, можуть зберегти ваші гроші та нерви. Фішинг розрахований на неуважних і технічно неосвічених людей, як правило старшого покоління. Тому попередьте своїх близьких, щоб вони не клацали на жодні посилання.

5. Гроші від Організації Об'єднаних Націй

Зловмисники на замаскованому під Урядовий портал сайті створили сторінку "Державні послуги онлайн" та підрубрику з виплати українцям грошей від ООН. Для підтвердження такого нібито переказу необхідно сплатити державне мито у визначеному розмірі.

У Кабміні наголосили, що на Єдиному вебпорталі зазначених послуг немає, а при отриманні допомоги чи переказі коштів державне мито не сплачується.

Як уберегтися

Принцип такий самий, як і з іншими фішинговими сайтами. Нижче – кілька порад від кіберполіції:

Автор: finance.ua
  Поради від кіберполіції
Поради від кіберполіції

6. Талони на пальне

Цю схему аферисти провертають давно. В умовах дефіциту пального вона знову актуалізувалася. Одна з можливостей заправитися зараз – по заздалегідь придбаних талонах. От шахраї й продають такі талони. Що вони не дійсні, водії дізнаються про це вже на автозаправках.

Також зловмисники можуть просити передплату на картку та зникають, залишаючи вас без талонів, пального, грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кубраков сказав, коли зникне проблема з бензином

Як уберегтися

Не переказуйте кошти наперед тим, кому не довіряєте. Це універсальне правило вбереже ваші фінанси.

Намагайтесь не купувати нічого "з рук". Бажання заощадити кілька гривень може зіграти з вами поганий жарт. Якщо ж ідеться про щось дефіцитне, як от пальне, ретельно перевірте інформацію щодо продавця.

Кіберполіція викрила злочинну групу на привласненні 100 млн грн українців під виглядом соцвиплат з Європейського Союзу.

Для отримання банківських даних громадян дев'ятеро шахраїв створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів. За даними НБУ, злочинці ошукали більше ніж 5 тис. громадян.

Зараз ви читаєте новину «Шахрайство під час війни: шість найпоширеніших схем і поради, як від них уберегтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути