Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2011 15:34

Росіянин намагався передати Китаю інформацію про унікальний український об'єкт

Росіянин намагався передати Китаю інформацію про унікальний український об'єкт

Громадянин Росії Олександр Єрмаков мав намір передати в Китай секретну інформацію, яка значно прискорила б введення в дію авіаносця, побудованого китайцями. Про це повідомила американська газета "The Washington Times".

Китайські військові доручили росіянину викрасти інформацію про наземний навчально-тренувальний комплекс, який імітує палубу авіаносця і призначений для відпрацювання техніки зльоту і посадки літака на авіаносець. Це єдиний у світі полігон, де можна відпрацьовувати зліт з авіаносців російської конструкції, обладнаних трамплінами для зльоту літаків. Таких авіаносців у світі всього два - російський "Адмірал Кузнєцов" і "Варяг", в 1998 році куплений Китаєм в України.

Джерело зі Служби безпеки України повідомило, що Єрмаков діяв разом зі своїм сином, теж Олександром Єрмаковим. Останній заснував в офшорній зоні фірму, яка поставляла озброєння. Єрмаков-старший близько 10 років відшукував відставних військових і фахівців оборонної галузі з колишнього СРСР, яких потім запрошували в Китай на симпозіуми під виглядом турпоїздок. За кожного туриста Єрмакову платили по $ 1500.

Російська та українська влада миряться з таким вербуванням фахівців Китаєм. "Але збір секретної та комерційної інформації про НИТКА представляв собою суто незаконне шпигунство", - підкреслює видання.

Китайська розвідка пообіцяла Єрмаковим $ 1 млн. за креслення, цифрові фото та дані на флешках про полігон та його роботу.

Згідно з даними української преси, китайці вже почали будувати свій аналог полігону НИТКА, - зазначає "The Washington Times".

За даними Вікіпедії, єдиний створений у СРСР комплекс знаходиться на аеродромі Саки в Криму. Він являє собою спеціальну сталеву злітно-посадкову смугу у вигляді корабельної палуби, обладнану трампліном і аерофінішерами.

9 серпня 2008 у зв'язку з російсько-грузинським конфліктом МЗС України виступив із заявою про недоцільність подальших тренувань російських льотчиків на тренажері в Криму. Ця заборона була своєрідною відповіддю на використання Чорноморського флоту РФ у бойових діях біля берегів Грузії. Російські пілоти з групи корабельного винищувального авіаційного полку повернулася на місце свого базування - Кольський півострів, так і не потрапивши на НИТКА.

Після інавгурації Президента України Віктора Януковича в ЗМІ з'явилася інформація, що тренування російських льотчиків на комплексі зможуть відновитися влітку 2010 року.

21 серпня 2010 на аеродром Саки прибули російські літаки Су-33, Су-27УБ і Су-25УТГ, а тренування почалися 5 вересня 2010 року і тривали близько 20 днів. Потім всі сім літаків повернулися в російський авіагарнізон Сєвєроморськ-3. За період тренувань підготовлено шість молодих пілотів, які тепер зможуть здійснювати посадку літаків на авіаносний крейсер "Кузнєцов".

Дело

Зараз ви читаєте новину «Росіянин намагався передати Китаю інформацію про унікальний український об'єкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути