Ексклюзиви
середа, 28 вересня 2011 17:01

Росіяни невдало запустили "невразливу ракету", дивом обійшлося без жертв

Росіяни невдало запустили "невразливу ракету", дивом обійшлося без жертв

У Росії невдало випробували прототип нової міжконтинентальної балістичної ракети п'ятого покоління, які до 2018 року повинні становити не менше 80% бойового складу Ракетних військ стратегічного призначення. Про це стало відомо з коротких повідомлень інформагентств через добу після тесту. Експерти припустили, що мова йде про "Ярси" - "невразливу" ракету, здатну "прорвати будь-яку систему ПРО".

Старт був проведений з космодрому Плесецьк в Архангельській області у вівторок в 11:08 за московським часом (10:08 за Києвом). Після запуску ракета зникла з екранів радарів і через дві години була знайдена з вертольота Мі-8 на території космодрому у восьми кілометрах від стартового майданчика. В результаті падіння ніхто не постраждав.

Джерело в ракетній галузі уточнило, що нештатна ситуація була зафіксована на етапі роботи першого ступеня ракети. Зараз фахівці розбираються в причинах невдачі. На космодромі агентству повідомили, що ракета була твердопаливною, і розливу палива не сталося.

Невдалі випробування підтвердили в міністерстві оборони. Як сказав офіційний представник відомства з Космічних військ полковник Олексій Золотухін, вчорашній пуск був першим "в рамках дослідно-конструкторських робіт зі створення нових зразків ракетної техніки".

Мова йде про МБР наземного базування, розробленої Московським інститутом теплотехніки. Там розроблені, зокрема, ракетні комплекси "Тополь", "Тополь-М", "Ярс" і багатостраждальна морська ракета "Булава", з 16 випробувальних запусків якої 7 провалилися.

Випробовували, швидше за все, не принципово нову ракету, а вдосконалений варіант твердопаливної РС-24 ("Ярс") з головною частиною індивідуального наведення, вважає директор Центру суспільно-політичних досліджень Володимир Євсєєв.

За його словами, оскільки пуск здійснювався з мобільної пускової установки, це не може бути ракета важкого класу.

"Судячи з усього, це ракета класу "Тополь-М" або "Ярс", зі збільшеною до 1,5 тонн масою виведеного вантажу і дальністю стрільби 10-11 тисяч кілометрів. У цьому випадку можна забезпечити оснащення ракети шістьма бойовими блоками і комплексом засобів подолання ПРО", - сказав експерт.

Генконструктором комплексів наземного базування є академік Юрій Соломонов, який на початку липня викликав гучний скандал, публічно заявивши про провал держоборонзамовлення на 2011 рік.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни невдало запустили "невразливу ракету", дивом обійшлося без жертв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

150

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути