пʼятниця, 13 травня 2022 19:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія викрала 2389 українських дітей

Росія викрала 2389 українських дітей
Досі не відомо, де перебуває частина дітей. Фото: Pexels

З початку вторгнення Росії в Україну викрали 2389 українських дітей. Після звільнення зайнятих територій ця цифра може значно зрости.

Частково відомо, хто ці діти й де вони перебувають, сказала уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук на брифінгу, передає Gazeta.ua.

Частину дітей шукають. Залучили міжнародні організації.

"Кожна українська дитина, як і кожен український громадянин, має повернутися на територію України. Кожен випадок повернення - це окремий алгоритм дій, навіть окрема спецоперація", - сказала Герасимчук.

У Росії говорять про вивезення близько 200 тис. українських дітей. Там заявляють, що вони евакуюють дітей із небезпечних зон. Але якщо дитину евакуювали, на неї необхідно одразу скласти всі документи, її мають відразу повертати. Цього ж у Росії ніхто не збирається робити.

З правового погляду не можна взагалі говорити про евакуацію. Це примусове переміщення, якщо на окуповані території України. Та примусова депортація, якщо в РФ. Згідно з Женевською конвенцією, будь-яке переміщення заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готувала масову депортацію українців із початку року - Денісова

Заборонена можливість усиновлення в Росії українських дітей. РФ ратифікувала конвенцію ООН із прав дитини. Вона передбачає, що кожна країна забезпечує процедуру усиновлення відповідно до всіх правил і з дозволу спеціального органу країни, який уповноважений це робити. Це Національна соціальна сервісна служба України. До них не надходило жодних запитів щодо надання дозволу на усиновлення українських дітей.

У Росії виявили 66 таборів для примусово депортованих українців. Заклади розташовані в колишніх радянських санаторіях та інших об'єктах у Сибіру, на Кавказі, за Північним Полярним колом і на Далекому Сході.

Зараз ви читаєте новину «Росія викрала 2389 українських дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути