понеділок, 26 квітня 2021 17:53

Росія намагалася послабити Україну на війні через Чехію і Болгарію

Росія намагалася послабити Україну на війні через Чехію і Болгарію
Росія хотіла послабити Україну на війні. Фото: slovoidilo.ua

Підтверджується гіпотеза про те, що вибухи 2014 року в Чехії були частиною довгострокової операції ГРУ Росії, спрямованої на підрив можливостей України щодо закупівлі зброї та боєприпасів, критично важливих для її оборони проти російських військ і контрольованих Кремлем бойовиків на Сході України.

Операція, мабуть, почалася незабаром після липня 2014 року, пише Bellingcat.

Місія, яку, ймовірно, вели службовці секретної частини ГРУ №29155 в Москві, включала кілька суміжних операцій. Це були вибухи на складах в Чехії, замах на Еміліана Гебрева і зі зростаючою ймовірністю - принаймні один з трьох вибухів на складах боєприпасів в Болгарії на початку-середині 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіян звільнять із посольств країн цивілізованого світу

Ця версія подій підтверджується тим, що диверсійні групи брали участь у чеській та болгарських операціях. Також це підтверджується призначеннями членів групи в цих двох країнах. Крім того, телефонні записи, проаналізовані Bellingcat, показують, що кілька членів підрозділу 29155 активно спілкувалися з російськими військовими, дислокованими на Сході України, а також з місцевими ватажками бойовиків у 2014-2015 роках.

Ця гіпотеза також дає підстави вважати, що в той час єдина в Росії великомасштабна військова діяльність була в Україні. Ймовірно, можна очікувати, що підпільні диверсійні підрозділи, які служать в Міноборони РФ, приділятимуть першочергову увагу зниженню обороноздатності супротивників Росії у воєнний час.

Дані, розглянуті Bellingcat, також викликають сумніви щодо чеської офіційної версії подій, яку зовсім недавно просував президент Чехії Мілош Земан.

Після оголошення висновків чеської влади про те, що диверсійні операції у Врбетіце були спрямовані проти боєзапасів, які належать болгарському виробнику зброї та трейдеру EMCO, які, згідно з чеськими офіційними джерелами, призначалися для експорту в Україну, компанія опублікувала заяву для преси, спростовуючи цю інформацію. Вона заявила, що під час вибухів вона не збиралася відправляти запаси зі складів у Болгарію, ні експортувати їх в будь-яку країну, будь то Україна чи Сирія.

У попередніх повідомленнях EMCO заявила, що її продажі боєприпасів в Україні були обмежені за масштабами та часом.

У суботу, 17 квітня, Чехія оголосила, що висилає 18 російських дипломатів, яких вона впізнала, як шпигунів у справі, пов'язаній з величезним вибухом на складі боєприпасів 2014 року в місті Врбетіце. Метою диверсантів міг бути зрив постачання зброї Україні. Під час події загинули двоє осіб.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагалася послабити Україну на війні через Чехію і Болгарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути