пʼятниця, 26 серпня 2022 11:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський шпигун на Херсонщині викрав секретні матеріали СБУ
8

Дійсному співробітнику ФСБ Росії, чия агентурна мережа вела довоєнну розвідку на Херсонщині, повідомили про підозру у шпигунстві.

Служба безпеки України повідомила про підозру кадровому співробітнику п'ятої служби ФСБ Віталію Королю, який до війни створив на Херсонщині розгалужену агентурну мережу з місцевих правоохоронців для збору розвідданих, повідомила 26 серпня пресслужба Офіса генпрокурора.

"У липні 2021 року співробітники СБУ викрили цю мережу й затримали її учасників. Серед них був і дійсний працівник обласного управління спецслужби. Під час тривалого досудового розслідування ідентифікували та задокументували злочини московського "куратора" цієї агентурної групи. Вона збирала таємну інформацію про мобілізаційне розгортання українських спецпідрозділів та алгоритми їхніх контрдиверсійних дій, зокрема на території Херсонського морського порту", – ідеться в повідомленні.

Також мережа "звітувала" про суспільно-політичну обстановку в причорноморських районах України.

Викритий співробітник ФСБ і зараз бере участь у повномасштабній агресії проти нашої держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині "спакували" розвідувальників позицій HIMARS

СБУ повідомила про підозру у шпигунстві співробітнику ФСБ
Фото: ssu.gov.ua
СБУ повідомила про підозру у шпигунстві співробітнику ФСБ
СБУ повідомила про підозру у шпигунстві співробітнику ФСБ
СБУ повідомила про підозру у шпигунстві співробітнику ФСБ
СБУ повідомила про підозру у шпигунстві співробітнику ФСБ

"Король починаючи з осені 2018 року збирав відомості, що становлять державну таємницю. Він залучив до цієї діяльності військовослужбовця резерву СБУ в Херсонській області та заступника начальника відділу спецслужби. За допомогою спільників росіянину вдалося зібрати та передати своєму керівництву інформацію та таємні й цілком таємні документи. Зокрема, відомості щодо підготовки та проведення мобілізаційного розгортання Управління СБУ в Херсонській області при переведенні на функціонування в умовах особливого періоду; плани проведення тактико-спеціальних навчань, командно-штабних навчань на території польового артилерійського складу та матеріали оперативно-розшукової і контррозвідувальної діяльності СБУ", – звітує відомство.

Підозрюваного оголосили в міжнародний розшук. Також у розшуку перебуває військовослужбовець резерву СБУ в Херсонській області, якому повідомили про підозру в державній зраді. Обвинувальний акт стосовно заступника начальника відділу Управління СБУ в Херсонській області скерували до суду. Йому інкримінували державну зраду, зараз він перебуває під вартою.

У Харкові затримали завчасно впровадженого агента ФСБ, який розвідував позиції українських військ на східному фронті. Зловмисник також передавав окупантам геолокації міської інфраструктури.

Зрадником виявився колишній працівник правоохоронних органів, якого завербував кадровий співробітник ФСБ під час перетину російського кордону 2019-го. Після отримання оперативного псевдоніму та проходження інструктажу, зокрема щодо заходів конспірації, зловмисника перевели в "режим очікування".

Зараз ви читаєте новину «Російський шпигун на Херсонщині викрав секретні матеріали СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути