четвер, 09 березня 2023 07:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Російський ракетний удар ‒ Запорізьку АЕС повністю знеструмлено

Російський ракетний удар ‒ Запорізьку АЕС повністю знеструмлено
Запорізьку АЕС знову відключено від зовнішнього живлення. Фото: t.me/energoatom_ua

Внаслідок російського масованого ракетного удару по Україні в ніч на 9 березня повністю знеструмлено Запорізьку атомну електростанцію.

О 3:53 через обстріли відключилась остання лінія зв'язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Про це повідомляє Енергоатом.

Станція перейшла в режим блекауту вже вшосте за час окупації. Зараз 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан. Увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза залишається ‒ Генштаб повідомив про обстріли українських міст і сіл

"У разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу. Крім того, усі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт", ‒ йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі наголошують, що через окупацію станції та втручання представників Росатома в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпечному режимі значно обмежені.

У ніч проти 9 березня в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу. Вибухи чули у Києві, Харкові, Херсоні, Одесі, Миколаєві та інших регіонах.

Уранці 9 березня у Святошинському районі Києва пролунав вибух. Унаслідок атаки окупантів є двоє постраждалих. Медики надають допомогу на місці, повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Зараз ви читаєте новину «Російський ракетний удар ‒ Запорізьку АЕС повністю знеструмлено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути