середа, 28 грудня 2022 08:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська церква в Україні відмовляється змінювати назву

Російська церква в Україні відмовляється змінювати назву
Рішення Конституційного суду щодо перейменування церкви прокоментував голова юридичного відділу РПЦ в Україні протоієрей Олександр Бахов. Фото: church.ua

Російська православна церква в Україні, яка називає себе УПЦ, не змінюватиме назву після рішення Конституційного суду.

Останній визнав конституційною норму закону, яка зобов'язує церкву, що підпорядковується релігійному центру на території країни-агресорки, вказувати це у своїй назві. Рішення Конституційного суду прокоментував голова юридичного відділу РПЦ в Україні протоієрей Олександр Бахов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов – московським попам в Україні: "Путін – Сатана"

За його словами, рішення Конституційного суду "лише стосується відповідності закону про перейменування Конституції України". А "в самому законі немає будь-якої згадки про Українську православну церкву".

"Статутні документи свідчать, що УПЦ зареєстрована відповідно до українського законодавства, її засновником є Собор УПЦ, її релігійний центр, як і всі органи управління, розташовані в Києві. Тож всі спроби примусово застосувати цей закон до УПЦ збільшить випадки порушення права на свободу совісті й віросповідання в Україні", - заявив Бахов.

Тому, за його словами, нині "немає будь-яких законних підстав для зміни назви релігійних організацій, що належать до УПЦ".

Закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву так, щоб вона вказувала на її приналежність до Росії, відповідає Конституції. Відповідне рішення ухвалив Конституційний суд.

Держава бореться не з московською церквою, а з російською агентурою. Правоохоронці розслідують діяльність окремих осіб, сказав секретар РНБО України Олексій Данілов в інтерв'ю "Голосу Америки".

Зараз ви читаєте новину «Російська церква в Україні відмовляється змінювати назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути